08:52 14 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.50
 • USD17.70
 • RUB0.25
 • RON4.37
 • UAH0.65
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  419102

  Șeful Serviciilor britanice de informații, Richard Moore, a declarat într-un interviu că Marea Britanie trebuie să coopereze cu Rusia și să-i respecte rolul în lume.

  BUCUREŞTI, 26 apr – Sputnik. Într-un interviu acordat Times Radio, șeful Serviciului britanic de informații secrete, Richard Moore, a declarat că Rusia se află în centrul preocupărilor imediate ale serviciului, dar a recunoscut că Marea Britanie trebuie să coopereze cu aceasta și să îi respecte rolul în lume.

  „Avem mijloacele de a comunica, asta trebuie să facem. Suntem alături de ei în Consiliul de Securitate al ONU ca membri permanenți și putem comunica cu ei. La sfârșitul zilei, nu avem cu rușii relațiile pe care ni le-am dori, dar nu este alegerea noastră și ne-am dori ca lucrurile să fie diferite”, a spus Moore, citat de Sputnik France

  Canalele sunt deschise

  Acesta a spus că acțiunile „neprietenoase” ale Rusiei trebuie să fie întâmpinate de un răspuns cât mai aspru posibil, dar „în acelaşi timp, trebuie să cooperăm cu Moscova și îi respectă rolul”.

  De asemenea, Moore și-a mărturisit simpatia față de ruși, cu care a comunicat mult în timpul carierei sale.

  „Prin natura slujbei mele, am cooperat cu un număr destul de mare de ruși și am cele mai calde sentimente față de ei”, a spus Moore.

  Referindu-se la concentrarea recentă de forțe rusești în apropierea frontierei ucrainene, acesta a spus că Regatul Unit și Statele Unite au avertizat Moscova de consecințe grave în cazul unei invazii.

  „Rușii nu au absolut nicio îndoială cu privire la poziția Regatului Unit cu privire la această chestiune. Și nu au absolut nicio îndoială cu privire la poziția administrației Biden în această chestiune, deoarece canalele sunt deschise”, a precizat şeful MI6.

  Lege împotriva „statelor ostile” și a nave britanice în Marea Neagră

  Interviul cu șeful serviciului britanic de informații a fost acordat în contextul tensiunilor care s-au intensificat între Marea Britanie și Rusia.

  Cotidianul Times a relatat săptămâna trecută că guvernul britanic ia în considerare adoptarea unei legi care să impună tuturor persoanelor care lucrează în țară în numele unor guverne străine să își înregistreze prezența. Ziarul a scris că prin acest document se intenţionează protejarea Marii Britanii de acțiunile „statelor ostile” precum Rusia și China. Se așteaptă ca Boris Johnson să anunțe introducerea acestei noi legi pe 11 mai, în timpul unui discurs al reginei Elisabeta a II-a.

  De asemenea, Sunday Times a relatat duminica trecută că Londra va desfășura două nave de război în Marea Neagră în luna mai, pe fondul escaladării crizei din Ucraina.

  Potrivit ziarului, desfășurarea celor două nave de război are ca scop să arate solidaritatea Regatului Unit faţă de Kiev și aliații NATO din regiune, după ce Joe Biden a decis să anuleze trimiterea către Marea Neagră a două nave americane, cu o săptămână mai devreme.

  Ziarul a mai scris că avioane și elicoptere de la bordul portavionului „Queen Elizabeth” vor fi pregătite să decoleze pentru a sprijini aceste nave dacă sunt amenințate de Rusia.

  Tematic

  Șapte persoane au decedat după vaccinarea cu AstraZeneca în UK
  Sputnik UK își mută oficiile în SUA și Rusia
  UK: Ministru a cerut să fie „atenţionaţi” cei care îi îmbrăţişează pe cei dragi
  Tagurile:
  Rusia, UK

  Știrile Zilei