18:52 23 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.37
 • USD17.97
 • RUB0.25
 • RON4.34
 • UAH0.66
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  837130

  Flota Marii Britanii vrea să arunce mănușa hegemoniei rusești în regiunea Mării Neagre, titrează presa britanică.

  BUCUREȘTI, 26 apr – Sputnik. Flota regală a Marii Britanii va arunca mănușa hegemoniei Rusiei în Marea Neagră, anunță publicația Express.

  O nouă grupare a flotei britanice, în frunte cu portavionul HMS Queen Elizabeth se pregătește de prima desfășurare operativă în afara granițelor țării. Portavionul este dotat cu opt avioane de vânătoare F-35B. Din grupare vor face parte șase nave ale flotei, un submarin cu rachetele de croazieră “Tomahawk”, 14 elicoptere, precum și o companie de pușcași marini.

  “O parte a grupării de portavioane va intra în Marea Neagră, pentru a susține eforturile NATO de combatere a dominației ruse în regiune”, se menționează în articol.

  Ministerul Apărării al Marii Britanii a refuzat să numească navele care vor intra în Marea Neagră. Cu toate acestea, portavionul HMS Queen Elizabeth nu poate face parte din această grupare navală din cauza convenției de la Montreux, care limitează perioada aflării flotelor militare ale statelor din afara regiunii Mării Negre.

  © Sputnik / Russian Defense Ministry Press Service

  Autoritățile britanice au specificat că desfășurarea forțelor navale ale Regatului Unit la țărmurile Ucrainei “va reprezenta o dovadă a solidarității față de Kiev în confruntarea lui cu Moscova”. De asemenea, Ministerul a menționat că navele din gruparea navală vor participa la exercițiile NATO și vor acorda un sprijin în “asigurarea securității” în Marea Neagră.

  Convenția de la Montreux a fost semnată în 1936. Aceasta limitează perioadă aflării în Marea Neagră a navelor militare care aparțin statelor din afara regiunii până la trei săptămâni. Totodată, în bazinul Mării Negre nu se pot afla simultan până la nouă de astfel de nave cu un tonaj însumat de 30 de mii de tone. Tonajul portavionului HMS Queen Elizabeth este de 70 600 de tone.

  Tematic

  Times: Marea Britanie va trimite nave în Marea Neagră în sprijinul Ucrainei
  Peste 20 de nave militare ale Rusiei au ieșit în Marea Neagră
  De ce Rusia își concentrează navele din mai multe flote la Marea Neagră
  Tagurile:
  Marea Britanie, Marea Neagră

  Știrile Zilei