20:01 21 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.33
 • USD17.90
 • RUB0.25
 • RON4.33
 • UAH0.66
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  1450101

  Agenția pentru controlul granițelor UE, Frontex, va primi puteri sporite pentru repatrierea migranților cărora le-a fost refuzat azilul, ceea ce arată o nouă atitudine la nivel european față de migranți.

  BRUXELLES, 29 apr – Sputnik. Vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a anunțat că agenția UE pentru aplicarea legii, Frontex, își va asuma un rol mai mare în repatrierea migranților ale căror cereri de azil politic au fost respinse. Declarația arată o schimbare de optică a Comisiei în privința migrației și o nouă tendință la nivelul Bruxelles-ului, până nu demult foarte doritoare să primească azilanții.

  „Nu putem avea o politică europeană pentru migrație și azil politic fără să avem și o procedură serioasă de repatriere”, a declarat Schinas.

  Agenția urmează să angajeze un nou director executiv care să se ocupe de operațiunile de repatriere.

  Chiar de luna viitoare, Frontex va lansa un proiect-pilot pentru deportarea și reintegrarea adecvată a migranților, conform noii strategii anunțate de Schinas, iar prin acest proiect va fi formată o agenție de repatriere operațională până la mijlocul anului viitor.

  Comisia Europeană spune că strategia de repatriere voluntară este mai ieftină, mai ușoară și mai rapidă. Dintre cei o jumătate de milion care au fost întorși în țările lor în 2019, în jur de o treime dintre cei care au plecat au făcut-o voluntar. Potrivit cifrelor Comisiei, returnările forţate costă 3.414 euro per persoană, comparativ cu 560 de euro în cazul celor voluntare.

  Noua strategie îşi propune să crească procentul de reveniri voluntare, prin crearea unui cadru european de consiliere. Dar toată această preocupare pune accentul de fapt pe îndepărtarea migranților de Europa, iar acest lucru este cu adevărat o noutate la Bruxelles!

  Tematic

  Migranți sirieni de negăsit: au fugit dintr-un centru de carantină din Turnu Severin
  Sicilia îi dă dreptate lui Salvini: vrea închiderea centrelor pentru migranți
  Tabere incendiate: Grecia cere alte reguli pentru migranți
  Tagurile:
  Migranți, UE

  Știrile Zilei