05:03 12 Mai 2021
În direct
 • EUR21.63
 • USD17.79
 • RUB0.24
 • RON4.39
 • UAH0.64
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  1868211

  În acest weekend, în Franţa au avut loc proteste în mai multe oraşe, unele degenerând în violenţe. Protestatarii au aruncat cu pietre, ouă şi petarde în ofiţerii poliţie, având loc ciocniri. Oraşele cele mai afectate.

  BUCUREŞTI, 2 mai – Sputnik. Valence (Drôme) a fost afectată de ciocniri violente între protestatari şi poliţie, ceea ce a plasat anumite districte în „stare de urgență absolută”.

  Incidentele au avut loc în noaptea dintre vineri spre sâmbătă, 1 mai. Violențele nocturne s-au desfăşurat între tineri din districtul Fontbarlettes, „pe fondul unor cazuri de trafic de droguri”, a declarat prefectura Drôme.

  Într-o secvență publicată pe Snapchat, se pot vedea indivizi cu glugă şi se aud mai multe detonări care par a fi împușcături.

  ​Subprefectul Bertrand Duclos, într-un comunicat de presă citat de AFP, a condamnat „în cel mai ferm mod aceste acte la fel de scandaloase pe cât de nejustificate” şi a dat asigurări că „autorii acestor fapte deosebit de grave vor fi identificați și aduși în fața justiției”. De asemenea, acesta a spus că „nu a fost rănit nimeni” în timpul acestor violențe.

  În aceeași noapte, în același cartier, persoanele violente au aruncat în poliţie cu pietre şi cu lansatoare de artificii. 40 de persoane cu glugă au atacat ofiţerii care asistau pompierii în intervenție, potrivit Sputnik France

  „Stare de urgență absolută”

  Pentru a restabili ordinea în cartierul Fontbarlettes, prefectul a anunțat trimiterea de forţe suplimentare de întărire sâmbătă seara, pentru a consolida forțele de poliție locale din acest district, dar și în Romans-sur-Isère, la aproximativ 20 de kilometri nord-est de Valence, unde violențele au loc „de câteva zile”.

  Este „o stare de urgență absolută în cartierele noastre. Cu aceeași hotărâre, statul trebuie să acționeze pentru a garanta siguranța tuturor, înainte de a fi prea târziu”, a precizat primarul în comunicatul de presă.

  Macron anunță întăriri

  Chestiunea securității l-a preocupat pe președintele Republicii, care a confirmat, pe 19 aprilie, în timpul călătoriei sale la Montpellier, desfășurarea a 10.000 de polițiști și jandarmi suplimentari în Franța pe durata mandatului său.

  Ciocniri la Lyon

  De asemenea, violenţe au avut loc şi în timpul unei demonstrații la Lyon, pe 1 mai. Demonstraţia a reunit aproape 3.000 de persoane. Mitingul a fost marcat de tensiuni violente care au izbucnit între unii participanți și poliție, potrivit Sputnik France. Demonstranţii violenţi au aruncat cu lansatoare de artificii, iar ofiţerii de poliţie au lansat gaze lacrimogene.

  În urma ciocnirilor, au fost cel puțin cinci persoane arestate, dar și 27 de ofițeri de poliție răniți, potrivit cifrelor anunțate de prefectul regiunii Rhône-Alpes-Auvergne, care „a condamnat cu tărie violențele împotriva celor care ne protejează”.

  ​Într-un video se poate vedea cum este atacat un ofiţer de poliție. La un moment dat, o persoană îl lovește violent din spate, iar ofiţerul se prăbuşeşte. Un grup de colegi preia controlul și creează un scut în jurul acestuia.

  Proteste masive în Paris și alte orașe

  În toată Franța au avut loc demonstrații cu ocazia zilei de 1 mai. Ministerul de Interne a anunțat peste 106.000 de oameni în toată Franța, inclusiv 17.000 la Paris.

  Însă potrivit datelor comunicate de CGT pentru AFP, peste 150.000 de persoane au ieșit în stradă, inclusiv cel puțin 25.000 în Paris.

  Protestatarii au afirmat revendicări referitoare la creșterea salariilor, crearea de noi locuri de muncă, restricţii şi gestionarea crizei sanitare de către guvern. De asemenea, aceştia se opun reformei privind asigurările de șomaj, care va intra în vigoare la 1 iulie.

  Mitingul din Paris a fost marcat, de asemenea, de ciocniri. Unii manifestanţi au aruncat cu petarde, iar poliția a folosit gaze lacrimogene. Mai multe persoane au fost arestate.

  Tematic

  Alertă în Franța: Peste 43 de mii de noi cazuri COVID în 24 de ore
  Franța: Împușcături în fața unui spital din Paris - un mort și un rănit
  Milioane de mașini ar putea fi în curând interzise circulației în marile orașe din Franța
  O regiune din Franța a făcut o precomandă pentru Sputnik V
  Franța amenință Rusia privind cazul Navalnîi, promițând sancţiuni în cazul morţii acestuia
  Premieră europeană: Franța și Germania și-au prezentat planurile de redresare împreună
  Tagurile:
  protest, Franța

  Știrile Zilei