08:18 23 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.37
 • USD17.97
 • RUB0.25
 • RON4.34
 • UAH0.66
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  14850

  Scepticismul faţă de vaccinarea împotriva noului tip de coronavirus rămâne răspândit în Uniunea Europeană.

  BRUXELLES, 4 mai – Sputnik. Martin Selmayr, şeful reprezentanţei Comisiei Europene în Austria, a afirmat că un procent de 33% din cetăţenii UE au declarat că nu doresc să se vaccineze cât mai curând posibil sau chiar anul acesta, referindu-se la un sondaj realizat la nivelul întregii UE.

  El a criticat însă această atitudine, avertizând că o asemenea situație riscă să submineze obiectivul UE de a obţine imunitatea colectivă în acest an.

  Sondajul la care face referire Selmayr a fost realizat pe un eşantion de 27.000 de cetăţeni din statele membre UE în lunile februarie şi martie.

  Oficialul UE a făcut referire și la pașaportul de vaccinare, făcând apel la înţelegere în cazul în care schema planificată de certificare a vaccinării la nivel european, „certificatul verde”, nu va funcţiona 100% de la început.

  În această privință, oficialul european consideră că este important ca cele 27 de state membre ale UE să fie de acord cu două aspecte cheie înaintea lansării certificatului care ar avea ca scop declarat să faciliteze circulaţia persoanelor.

  În primul rând, a recunoscut reprezentantul Comisiei Europene, există o dispută cu privire la faptul dacă cineva este considerat vaccinat la trei săptămâni după prima doză sau numai după imunizarea completă.

  În al doilea rând, încă se discută dacă numai vaccinurile aprobate de Agenţia Europeană pentru Medicamente şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii ar trebui să fie valabile sau dacă deţinătorii de certificate ar putea fi, de asemenea, persoane care au primit vaccinuri chinezeşti şi ruseşti.

  Trebuie menționat că această din urmă variantă, cu acceptarea și a vaccinurilor din afara UE, este greu de evitat de vreme ce și în UE, cel puțin în Ungaria, cetățenii au folosit inclusiv vaccinuri din Est, ceea ce înseamnă că neacceptarea vaccinurilor din afara UE ar bloca automat de la circulație un mare număr de cetățeni europeni.

  Tematic

  Germania: tot ce se schimbă în mai – paşaport de vaccinare, mai mulţi bani pentru părinţi
  Anunț șoc: Certificatul UE de vaccinare va fi atacat în instanță
  Ungaria face acorduri pentru recunoașterea reciprocă a certificatelor de vaccinare
  Tagurile:
  Vaccinare, UE

  Știrile Zilei