16:28 14 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.50
 • USD17.70
 • RUB0.25
 • RON4.37
 • UAH0.65
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  24223

  Forţele americane s-au retras din baza aeriană de la Kandahar, dar trecerea lor prin Afganistan se dovedește inutilă, de vreme ce chiar astăzi talibanii au provocat o explozie în Kabul

  BRUXELLES, 14 mai – Sputnik. Una dintre cele mai importante baze militare din Afganistan, baza aeriană de la Kandahar, a fost părăsită de forţele americane, după cum au anunţat astăzi autorităţile afgane.

  Astfel, SUA şi-au retras toţi militarii din baza aeriană din Kandahar, în sudul Afganistanului. 

  ”Această bază nu ne-a fost predată în mod oficial, dar pot să confirm că ei (americanii) au părăsit-o miercuri”, a anunţat un purtător de cuvânt al armatei afgane la Kandahar, Khoja Yaya Alawi.

  Retragerea SUA din Afganistan a fost anunțată de preşedintele Joe Biden, aceasta urmând să fie efectuată până la 11 septembrie, când se împlicesc 20 de ani de la atentatele teroriste din 2001.

  Ce au rezolvat SUA în Afganistan?

  Între timp, trecerea SUA prin Afganistan se dovedește cel puțin inutilă, de vreme ce numai astăzi a avut loc o nouă explozie la Kabul în care cel puțin 12 persoane și-au pierdut viața.

  Nu a avut loc nici o victorie a SUA în Afganistan, ci dimpotrivă, pentru că adversarii talibani prosperă. Cel puţin 12 oameni au fost ucişi într-o explozie survenită la o moschee din apropiere de Kabul în timpul rugăciunii de astăzi, deși e a doua zi de la  intrarea în vigoare a unui armistiţiu între talibani şi forţele afgane.

  Explozia a avut loc la mai puțin de o săptămână după ce o altă explozie a ucis 80 de persoane, majoritatea eleve la o școală gimnazială a minorității șiite hazara.

  Așa încât rolul pacificator al SUA sau cel civilizator pe care și-l arogă lipsește în cazul Afganistanului, ca și în toate celelalte conflicte în care s-au implicat, unde SUA a lăsat în urmă doar dezastrul.

  Tematic

  Blinken: SUA trebuie să fie pregătite pentru orice scenariu în Afganistan
  Rusia și Afganistan negociază aprovizionarea cu vaccinul ”Sputnik V”
  De ce SUA vor fi nevoite să dea explicații talibanilor în Afganistan?
  Lăsat spre nimicire talibanilor: SUA părăsesc Afganistanul
  Talibanii îi alungă pe americani din Afganistan
  Trump laudă retragerea SUA din Afganistan, dar vrea să aibă loc mai repede
  Tagurile:
  Taliban, SUA

  Știrile Zilei