13:54 18 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.22
 • USD17.78
 • RUB0.24
 • RON4.31
 • UAH0.65
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  597102

  Expertul militar Ivan Konovalov, într-o conversație cu RT, a evaluat exercițiile forțelor NATO în Estonia.

  CHIȘINĂU, 17 mai – Sputnik. După cum a informat Statul Major General al Forțelor de Apărare din Estonia, exercițiul "Furtuna de primăvară" se va desfășura în perioada 17 mai – 5 iunie. La el vor participa aproape 7 000 de militari din mai multe țări NATO.

  ʺSubunitățile NATO sunt situate la frontierele rusești, ceea ce reprezintă o încălcare directă a Actului fondator privind relațiile reciproce, cooperarea și securitatea semnat în 1997 de către Federația Rusă și NATO. În document se spune, în special, că părțile vor aspira la transparență, predictibilitate și încredere reciprocă în ceea ce privește mărimea și funcțiile forțelor militare", a spus Konovalov.

  El a menționat că, în realitate, trupele Alianței sunt prezente în mod constant la granițele rusești, iar componenta de atac a exercițiilor, în special în Europa de Est, crește în mod regulat.

  "Noi vedem deja acum acest lucru. De exemplu, faptul că o companie franceză de tancuri și elicopterele britanice de atac vor participa la ʺFurtuna de primăvarăʺ vorbește despre o pregătire pentru acțiuni ofensive și nu defensive, așa cum se spune în Occident", a explicat expertul.

  El a numit exercițiile o provocare și a menționat că acțiunile Alianței Atlanticului de Nord reprezintă o amenințare pentru Rusia și nu invers.

  Tematic

  Ce se întâmplă? Convoaie militare NATO au intrat în România
  Noi manevre NATO în România – împotriva cui?
  Ministerul rus al Apărării, despre intensificarea activităţilor NATO în regiunea arctică
  Tagurile:
  Estonia, Rusia, NATO

  Știrile Zilei