02:40 13 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.52
 • USD17.69
 • RUB0.25
 • RON4.37
 • UAH0.65
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  26681

  Președintele ceh Milos Zeman, în timpul unei întâlniri cu președintele sârb Aleksandar Vucic, care a ajuns la Praga în vizită, și-a cerut scuze pentru bombardarea a ceea ce era atunci Iugoslavia în 1999, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Zeman, Jiri Ovcacek.

  BUCUREȘTI, 18 mai - Sputnik. „Președintele Republicii Milos Zeman, în prezența președintelui sârb Aleksandar Vucic, și-a cerut personal și public scuze pentru bombardarea Iugoslaviei de atunci din 1999”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Zeman, Jiri Ovcacek, adăugând că Zeman și-a cerut iertare și de la poporul sârb.

  Republica Cehă a aderat la NATO cu câteva zile înainte de începerea bombardamentelor Iugoslaviei din 1999. Zeman la acea vreme conducea guvernul Republicii Cehe.

  Liderul sârb se află la Praga într-o vizită de lucru de două zile. Marți s-a întâlnit cu ușile închise cu președintele Milos Zeman, de la care a primit Ordinul Leului Alb. Vucic i-a acordat lui Zeman premiul sârb „Ordinul Republicii Serbia pe o panglică”. În discursul său la ședință, șeful statului ceh și-a cerut personal scuze pentru participarea la bombardamentul NATO asupra Republicii Federale Iugoslavia din 1999 și a subliniat că aceasta a fost o traumă și o pată a conștiinței sale de mai mulți ani.

  "Acum nu este foarte popular să vorbim despre prietenia tradițională, trăim prea repede, dar ceea ce am simțit astăzi la Praga și ospitalitatea pe care Serbia a putut să o vadă de la președintele Zeman, prietenul nostru, a fost profund atins", a declarat Vucic ca răspuns.

  "Vreau să-i mulțumesc pentru cuvintele sale minunate despre Serbia și din acest moment pot spune că poporul sârb va considera poporul ceh nu numai prietenos, ci și frățesc", a spus liderul sârb.

  El a subliniat, de asemenea, creșterea investițiilor cehe în Serbia și comerțul exterior cu Republica Cehă și a promis că va transfera oficial către Praga... casa istorică, care este asociată cu minoritatea națională cehă din nordul Serbiei, până la sfârșitul anului.

  În a doua parete a zileo, Vucic a programat să se întâlnească cu conducerea ambelor camere ale parlamentului ceh. Pentru ziua de Miercuri, acesta va avea o conversație cu șeful guvernului ceh, Andrei Babis.

  Tagurile:
  Iugoslavia, Alexandr Vucic, Cehia

  Știrile Zilei