16:27 14 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.50
 • USD17.70
 • RUB0.25
 • RON4.37
 • UAH0.65
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  19730

  Un studiu făcut în Marea Britanie arată că riscurile vaccinării cu AstraZeneca depăşesc beneficiile, cel puţin pentru grupa de vârstă 30-39 de ani

  BRUXELLES, 18 mai – Sputnik. Un studiu publicat în British Journal of Medicine arată că riscul de tromboză în rândul populaţiei este mai mare după vaccinare.

  Astfel, cifrele studiului arată că, pentru grupa 30-39 de ani, chiar şi în rândul celor care au comorbidităţi, riscul de deces este de 7,4 la 100 de mii. Presupunând că vaccinul are o eficacitate de 100%, ar trebui să fie vaccinaţi peste 13.500 de oameni ca să fie evitat un deces. Aceşti oameni ar fi expuşi efectelor adverse pe termen scurt şi mediu.

  Pentru fiecare om care ar fi putut muri din cauza coronavirusului, ar putea apărea două cazuri de tromboză. Pentru fiecare două decese care pot fi prevenite prin vaccinarea cu AstraZeneca, patru oameni care ar fi supravieţuit chiar şi fără vaccin pot face tromboze. Iar din aceşti patru, unul ar putea muri, iar trei ar putea rămâne cu sechele grave, se mai arată în studiul respectiv.

  În aceste condiţii, se întrebă medicii care au făcut studiul, dacă ar fi oportună vaccinarea acestei categorii de vârstă cu AstraZeneca.

  Pentru celelalte categorii de vârstă, datele spun că riscurile de tromboză venoasă cerebrală sunt subestimate în prospectul vaccinului, unde este precizat că poate surveni un caz la 250.000 de oameni vaccinaţi.

  De fapt, pe toate grupele de vârstă confundat, riscul este de 2,5 cazuri la o sută de mii de vaccinaţi, ceea ce înseamnă că de 20 de ori mai mare decât riscul de tromboză în rândul populaţiei generale.

  Mai multe ţări din Europa au renunţat deja la vaccinul AstraZeneca, cum ar fi Norvegia, Danemarca și Austria.

  Tagurile:
  AstraZeneca

  Știrile Zilei