09:07 15 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.47
 • USD17.71
 • RUB0.25
 • RON4.36
 • UAH0.66
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  287111

  Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a calificat drept constructivă întrevederea sa cu secretarul de stat american Anthony Blinken, care s-a desfășurat la Reykjavik.

  Serghei Lavrov a declarat, în urma discuțiilor de la Reykjavik cu Anthony Blinken, că părțile rusă și americană înțeleg necesitatea „de a depăși situația nesănătoasă care s-a dezvoltat în relațiile dintre Moscova și Washington în anii precedenți”.

  "Există o mulțime de blocaje, nu este ușor să le deznodăm, dar am simțit că Anthony Blinken și echipa sa au fost hotărâți să facă acest lucru. Nici noi nu vom sta cu mâinile în sân", a adăugat șeful diplomației de la Moscova.

  Vorbind despre situația legată de activitatea misiunilor diplomatice din Rusia și Statele Unite, el a menționat că reacția în lanț a închiderii misiunilor diplomatice nu convine nimănui.

  "Acest cerc vicios de lovituri a fost inițiat de președintele Obama când părăsea Casa Albă <...> Această reacție în lanț, în opinia mea, nu convine nimănui. Am simțit același sentiment și la colegii noștri americani. Vom pregăti propuneri pentru președinții noștri", a spus Lavrov.

  Lavrov a mai spus că a discutat cu omologul său american o serie de probleme internaționale: situația din Peninsula Coreeană, restabilirea unui plan comun de acțiune cuprinzător asupra programului nuclear iranian și situația din Afganistan. „Am discutat despre cum putem face toate aceste acțiuni mai eficiente la această etapă”, a spus ministrul rus.

  Negocierile dintre Lavrov și Blinken la Reykjavik au durat aproape două ore. La demararea întrevederii - prima față în față de la numirea lui Blinken în funcție - Lavrov a spus că Moscova și Washington trebuie să decidă cum să dezvolte în continuare relațiile, există abordări diferite serioase.

  Potrivit acestuia, Rusia este pregătită „să curețe molozul moștenit de la administrațiile anterioare ale SUA”, inclusiv cu privire la problema funcționării normale a misiunilor diplomatice din ambele țări.

  La rândul său, Blinken și-a exprimat opinia că Statele Unite și Rusia pot lucra în multe direcții, în ciuda existenței divergențelor, iar dacă liderii țărilor pe care le reprezintă vor coopera, lumea va deveni mai sigură.

  Tagurile:
  Serhei Lavrov

  Știrile Zilei