12:17 25 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.49
 • USD17.99
 • RUB0.25
 • RON4.36
 • UAH0.65
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  24572

  Militarii chinezi și americani s-au contrat în Marea Chinei de Sud, Beijingul acuzând un vas american că a intrat ”în mod ilegal” în apele de lângă o insulă disputată.

  BRUXELLES, 20 mai – Sputnik. Noul incident a fost adus la lumină de Comandamentul militar de Sud din China, care a acuzat distrugătorul  USS ”Curtis Wilbur” că a navigat prea aproape de una din insulele disputate din arhipelagul Paracel. Nava de război era urmată de alte nave și avioane SUA, a spus armata chineză, relatează RT.

  A naviga prin această zonă fără a avea permisiunea Beijingului a fost un alt act de ”hegemonie navigațională” din partea Washington-ulu, a spus purtătorul de cuvânt al comandamentului chinez, Tian Junli, catalogând SUA ca find un ”adevărat căutător de scandal”.

  Activitățile militare ale SUA în regiune au ”adus atingere serioasă suveranității și securității Chinei, subminând în mod serios pacea și stabilitatea în Marea Chinei de Sud”, a adăugt Tian.

  Armata SUA a replicat spunând că acest incident este o misiune a ”libertății de navigație”, necesară pentru a contracara ”pretențiile maritime excesive” ale Chinei în apele teritoriale.

  ”Pretențiile ilegale maritime din Marea Chinei de Sud reprezintă o amenințare serioasă la adresa libertății pe mare, incluzând libertatea de a naviga și de a zbura, comerțul liber și neobstrucționat, ca și libertatea și oportunitatea comercială pentru națiunile de pe litoralul Mării Chinei de Sud”, a spus Flota a VII-a într-o declarație.

  Incidentul vine la o zi după ce același vas, USS ”Curtis Wilbur”, a traversat Strâmtoarea Taiwan, ridicând obiecții din partea Beijingului. Mișcarea a fost condamnată de China ca fiind un alt ”semnal greșit” trimis de Washington forțelor secesioniste din Taiwan, despre care Beijingul spune că este parte integrală din țară.

  În ultimii ani, armatele SUA și Chinei au avut incidente repetate în apele regionale. Marea Chinei de Sud a fost locul predilect al acestor incidente, pentru că Washington a desfășurat în mod frecvent așa numitele misiuni de ”libertate a navigației” în regiune.

  Marea Chinei de Sud este subiectul pretențiilor maritime al mai multor state, incluzând China, Vietnamul, Filipine, Malaezia, Indonezia și Brunei. Regiunea bogată în resurse este de asemenea o importantă cale maritimă, cu mărfuri de miliarde de dolar parcurgând această zonă anual pe multiplele rute comerciale.

  Tagurile:
  Marea Chinei de Sud, Beijing, SUA

  Știrile Zilei