14:33 21 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.33
 • USD17.90
 • RUB0.25
 • RON4.33
 • UAH0.66
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Certificatul european COVID-19 (30)
  25707

  Trei tipuri de certificate de coronavirus vor fi disponibile în UE, potrivit comisarului european Didier Reynders.

  BRUXELLES, 21 mai – Sputnik. Comisarul european Didier Reynders a declarat astăzi că de la 1 iulie vor fi disponibile în UE trei tipuri de certificate: unul de vaccinare, unul pentru testarea negativă și unul de recuperare după Covid 19, toate fiind gratuite pentru cetățenii UE. Certificatele vor fi obținute fie electronic, fie printate, a precizat el.

  Rămâne la latitudinea fiecărui stat să îl folosească, dacă vrea, şi la nivel naţional sau dacă încheie acorduri de călătorie cu state terţe. Pe lângă informaţiile medicale, datele personale care vor fi înglobate în cod vor fi minimale: numele, data naşterii şi data eliberării certificatului.

  Certificatul Digital Covid va fi valabil în UE, Islanda, Lichtenstein, Norvegia şi Elveţia și va fi valabil un an de zile. Statele membre trebuie să asigure infrastructura crtică şi să elibereze gratuit certificatul, iar de la 1 iulie se va putea călători în Uniunea Europeană pe baza acestui certificat. În aceste condiţii, turiştii vor putea călători, iar statele membre nu vor impune criterii suplimentare, decât în situaţii excepţionale.

  Comisarul a mai explicat că Executivul european a alocat o sută de milioane de euro pentru a face ca testările să fie cât mai ieftine.

  Și Juan Fernando Lopez Aguilar, raportor al Parlamentului European, a spus despre testări că vor fi gratuite „în special pentru muncitorii transfrontalieri, cetăţenii care au nevoie să treacă frontierele ca să meargă la şcoală, să îşi viziteze rudele, să beneficieze de ajutor medical, să aibă grijă de cei dragi”.

  Parlamentul European și statele-membre au căzut de acord aseară cu privire la certificatul sanitar european Covid, al cărui scop este acela de a facilita călătoriile în interiorul Uniunii Europene pe perioada pandemiei de coronavirus.

  Parlamentarii europeni au cerut, iniţial, ca statele membre să suporte costul testelor PCR, ceea ce unele dintre ele au refuzat. Compromisul găsit menționează necesitatea unor teste „abordabile şi accesibile”, plus angajamentul Comisiei Europene de a mobiliza 100 de milioane de euro pentru achiziţia de teste, folosind pentru finanţare „Instrumentul pentru Sprijin de Urgenţă de la nivel european” şi, la nevoie, să mobilizeze încă 100 de milioane de euro suplimentare.

  Тема:
  Certificatul european COVID-19 (30)

  Tematic

  Franţa închisă: cele 2 noi certificate de călătorie obligatorii – pot fi descărcate aici
  Spania se redeschide pentru turiștii cu certificate anti-Covid din această dată
  Franța: Aplicația cu noi CERTIFICATE derogatorii în caz de LOCKDOWN sau STARE DE ASEDIU
  Tagurile:
  Certificat de vaccinare

  Știrile Zilei