20:14 13 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.52
 • USD17.69
 • RUB0.25
 • RON4.37
 • UAH0.65
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  28604

  Spania a prezentat, la Madrid, primul certificat de vaccinare anti-Covid 19, semn al eforturilor acestei țări de a fi pregătită pentru lansarea oficială a sistemului care să îi permită reluarea în forță a turismului.

  BRUXELLES, 21 mai – Sputnik. În Madrid a fost prezentat astăzi primul certificat digital care confirmă vaccinarea anti-Covid 19 a posesorului său. Certificatul este de fapt o aplicație sau un cod QR în care este înregistrat faptul că persoana a fost vaccinată, rezultatul testului sau informația dacă a avut deja boala.

  Documentul a fost prezentat de premierul spaniol Pedro Sanchez, de ministrul Turismului Maria Reyes Maroto și de ministrul Sănătății Carolina Darias.

  ”Acesta nu este un pașaport, nu este o cerință obligatorie pentru a călători, este doar un mecanism care facilitează mișcarea”,  spus Sanchez, adăugând că certificatul va fi eliberat gratuit.

  Scopul său este evitarea unor procese complexe la sosire, precum cele pe care călătorii le-u îndurat în lunile trecute de pandemie, a mai spus premierul, care a precizat că certificatul e un documetn simplu, implementat ca o forma de cod QR.

  Ce spune Comisia Europeană

  Comisarul european Didier Reynders a declarat astăzi că de la 1 iulie vor fi disponibile în UE tre tipuri de certificate: unul de vaccinare, unul pentru testarea negativă și unul de recuperare după Covid 19, toate fiind gratuite pentru cetățenii UE. Certificatele vor fi obținute fie electronic, fie printate, a precizat el.

  Rămâne la latitudinea fiecărui stat să îl folosească, dacă vrea, şi la nivel naţional sau dacă încheie acorduri de călătorie cu state terţe. Pe lângă informaţiile medicale, datele personale care vor fi înglobate în cod vor fi minimale: numele, data naşterii şi data eliberării certificatului.

  Certificatul Digital Covid va fi valabil în UE, Islanda, Lichtenstein, Norvegia şi Elveţia și va fi valabil un an de zile. Statele membre trebuie să asigure infrastructura crtică şi să elibereze gratuit certificatul, iar de la 1 iulie se va putea călători în Uniunea Europeană pe baza acestui certificat. În aceste condiţii, turiştii vor putea călători, iar statele membre nu vor impune criterii suplimentare, decât în situaţii excepţionale.

  Tagurile:
  Certificat de vaccinare, Spania, Vaccinare

  Știrile Zilei