02:08 25 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.49
 • USD17.99
 • RUB0.25
 • RON4.36
 • UAH0.65
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  17420

  Agenția Europeană pentru Medicamente sfătuiește persoanele care au avut tromboze după prima doză de AstraZeneca să nu mai ia și a doua doză, recunoscând astfel problemele pe care le creează acest vaccin.

  BRUXELLES, 22 mai – Sputnik. Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), care a recomandat utilizarea AstraZeneca și după efectele grave pe care le-a cauzat, pe motiv că riscurile ar fi mai mici decât beneficiile, spune acum că persoanele care au dezvoltat tromboze după prima doză nu ar trebui să o primească și pe a doua.

  Recomandarea EMA  pentru specialiștii din sănătate vine cu întârziere, după ce Danemarca și Norvegia au sistat utilizarea AstraZeneca, ca parte a unei analize a cazurilor severe de tromboze despre care se declară la nivel oficial că pot avea legătură cu administrarea vaccinului AstraZeneca, dar și cu vaccinul Johnson & Johnson.

  În ciuda declarațiilor anterioare foarte grijulii, EMA a analizat astfel de cazuri începând cu luna martie și recomandă ca ambele etichete ale vaccinurilor să conțină un avertisment cu privire la problemele de coagulare. O recunoaștere oficială, adică, a problemelor pe care le poate provoca acest vaccin!

  Atât vaccinul AstraZeneca, cât și vaccinul J&J utilizează diferite versiuni ale unui virus cu scopul de a furniza instrucțiuni pentru transformarea proteinelor coronavirusului în celule care să producă răspunsul imun.

  „Deși cazurile de cheaguri de sânge cu trombocite scăzute apărute după vaccinare sunt foarte rare, EMA recomandă să fie conștienți de simptome... astfel încât să poată primi un tratament medical specializat prompt, dacă este necesar", a transmis EMA.

  Neîncrederea în AstraZeneca la nivel public a ajuns și în România, unde publicul evită utilizarea acestui vaccin, motiv pentru care Bucureștiul a decis să îl doneze către Ucraina sau Republica Moldova, sau chiar să îl vândă Republicii Moldova.

  În plus, la nivelul UE nu se mai prelungește contractul cu AstraZeneca, oficial din cauza întârzierilor, dar decizia are legătură cu problemele de sănătate pe care le-a creat acest vaccin.

  Tematic

  Șoc în Europa: Norvegia refuză definitiv AstraZeneca și oprește vaccinarea cu Johnson
  UE va cere bani de la AstraZeneca
  Indonezia suspendă un lot de AstraZeneca după moartea unei victime a vaccinului
  Tagurile:
  AstraZeneca

  Știrile Zilei