11:21 13 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.52
 • USD17.69
 • RUB0.25
 • RON4.37
 • UAH0.65
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  458423

  Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație înaintea reuniunii extraordinare a Consiliului European din care reies motivele reale ale reuniunii

  BUCUREȘTI, 24 mai – Sputnik. Anesteziată de vuietul iscat parcă la comandă în legătură cu incidentul din Belarus, Europa asistă la întâlnirea liderilor de stat și de guvern la Bruxelles, cu ocazia unei reuniuni extraordinare a Consiliului European.

  Întâlnirea șefului MAE al Rusiei , Serghei Lavrov cu mareșalul libian Khalifa
  © Sputnik / Владимир Астапкович

  Înainte de conferință, Iohannis a ținut o scurtă conferință de presă în care a anunțat adevăratele motive ale reuniunii.

  Primul este certificatul covid despre care președintele Klaus Iohannis, în numele României, spune că e ”un lucru bun”!

  ”Certificatul digital COVID este un lucru bun, va înlesni libera circulație, dar trebuie să avem grijă să nu ducă la discriminări între cetățenii europeni”, a spus Iohannis – subliniind însă că documentul nu trebuie să creeze discriminări.

  Desigur, un deziderat imposibil, așa cum se vede deja, pentru că majoritatea inițiativelor legate de vaccinați și non vaccinați includ discriminări.

  Deci, un prim motiv este cel al susținerii certificatelor de vaccinare, cu diversele urmări EXTREM de puțin dezbătute în interiorul statelor.

  În cadrul aceleiași teme, se va discuta despre evoluția pandemiei – dar și tema solidarității cu state terțe, în cazul nostru Moldova. Noi am donat 300.000 de doze, nu a uitat Iohannis să menționeze.

  O a doua temă este legată de schimbările climatice, Iohannis anunțând că „am hotărât să fim ambițioși! Pentru 2030, vrem o reducere semnificativă a poluării”.

  Foarte interesant, pentru o țară care a devenit depozit de deșeuri al Occidentului! Din păcate, Iohannis NU a spus că va face vreun demers pe lângă liderii statelor din UE să vegheze ca firmele lor să NU mai trimită deșeuri în România – iar gărzile lor de mediu să vegheze asupra distrugerii deșeurilor la ei acasă!

  Aici încă, problem e alta: schimbările climatice, de care „nici o parte a globului nu e ferită”, spune Iohannis.

  ”Am avut secetă, valuri de căldură, a avut inundații, care evident au produs pagube însemnate”, spune Iohannis, subliniind că ”nici noi nu suntem feriți, de aceea vrem să fim partea care luptă pentru prevenirea schimbărilor climatice”.

  Pe de altă parte, Iohannis spune că ”această luptă trebuie să fie una echitabilă, împărțirea sarcinilor trebuie să fie echitabilă, să țină cont de nivelul de dezvoltare, de economia fiecărei țări și evident de cetățeni”.

  Pe scurt, a doilea MOTIV real este reprezentat de interesele celui mai important investitor în schimbările climatice, controversatul George Soros.

  Pe lângă aceste două MOTIVE principale, reuniunea are și alte teme secundare, după cum urmează:

  -Relația cu Rusia, unde Iohannis s-a făcut ecoul moderat al ideii de acțiune: abordare unitară și solidară din partea Uniunii, pe baza celor cinci principii directoare agreate anterior, dar și elaborarea unui document strategic al Uniunii cu privire la abordarea viitoare a relațiilor cu Federația Rusă.

  -relația cu Marea Britanie după Brexit, ”lucrurile se mișcă în unele sectoare destul de greu, vrem să discutăm aceste chestiuni - să existe un tratament egal pentru toate statele Uniunii Europene și să avem condiții egale pentru români, ca și pentru ceilalți europeni”.

  -evoluția din Orientul Mijlociu văzută ca pozitivă, uitate fiind acuzațiile de crime de război

  -situația avionului ”deturnat” unde ”e clar că trebuie să discutăm despre sancțiuni, despre investigații”

  Ca atare, Iohannis consideră că ”vor fi discuții destul de complicate”.

  Probabil. Oricum, pare să existe și un al treilea MOTIV: acoperirea oricărui ecou al incidentelor din Israel și Gaza.

  Deci, cam despre asta pare a fi vorba: acoperiri și interese financiare majore. Sau viceversa.

  Tagurile:
  Klaus Iohannis

  Știrile Zilei