22:16 18 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.22
 • USD17.78
 • RUB0.24
 • RON4.31
 • UAH0.65
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  17662

  Președintele Franței, Emmanuel Macron, a cerut UE să își reconsidere politica externă cu privire la Rusia, argumentând că strategia actuală a blocului nu contribuie la restabilirea relațiilor constructive dintre Moscova și Occident.

  BUCUREŞTI, 26 mai – Sputnik. Macron a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, că „în privinţa Rusiei, o politică a sancțiunilor progresive asupra unor situații înghețate nu mai este o politică eficientă”.

  „Cred că suntem într-un moment al adevărului în relația noastră cu Rusia, ceea ce ar trebui să ne determine să regândim termenii presiunii pe care am decis să o exercităm”, a adăugat liderul, citat de RT.

  Întrebat de reporteri despre modul în care UE își poate prezenta obiectivele politice în cazuri precum cel al închiderii figurii opoziției ruse Alexei Navalnîi, Macron a replicat, întrebând: „Ce aţi vrea să facem? Începem un conflict armat? Întrerupem complet relațiile? Mergem mai departe cu sancțiunile – dar până unde?”

  Deși nu a spus că sancțiunile existente ar trebui să fie anulate, Macron a subliniat că susține existenţa unui „dialog strategic” cu Moscova și că a avut convorbiri telefonice regulate cu omologul său rus, președintele Vladimir Putin. Preşedintele francez a sugerat că o revizuire a politicii UE ar constitui un pas către o mai bună înțelegere a obiectivelor Rusiei în Europa continentală și a modului cum UE ar trebui să răspundă acestora.

  Cancelarul german Angela Merkel a exprimat o poziţie similară. Vorbind în aceeași zi, Merkel a susţinut colaborarea pentru construcţia conductei Nord Stream 2, susținută de Rusia, și obiectivul îmbunătățirii relațiilor bilaterale. „Putem avea opinii diferite și totuşi să discutăm şi să ne întâlnim. Diplomația are șansa să funcţioneze doar dacă vorbim unul cu celălalt”, a afirmat cancelarul german.

  Tensiunile dintre Rusia și UE s-au intensificat în ultimele luni, Bruxellesul impunând sancțiuni ca urmare a arestării lui Navalnîi, invocând încălcări ale „drepturilor omului” în contracararea protestelor neautorizate ulterioare.

  În martie, Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, a spus că țara nu are efectiv „nicio relație cu UE ca organizație”, deoarece „întreaga infrastructură a acestor relații a fost distrusă prin deciziile unilaterale luate de Bruxelles”.

  Tematic

  SANCȚIUNILE decise de UE împotriva Belarus
  Washingtonul renunță la anumite sancțiuni împotriva gazoductului Nord Stream
  Liderii UE intenționează să discute despre noi sancțiuni contra Rusiei
  Lukașenko a promis un răspuns dur la orice tip de sancțiuni sau provocări
  Tagurile:
  Emmanuel Macron

  Știrile Zilei