01:45 25 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.49
 • USD17.99
 • RUB0.25
 • RON4.36
 • UAH0.65
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  12921

  În cadrul primei audieri în dosarul în care UE acuză AstraZeneca de încălcarea contractului privind vaccinurile, avocatul UE a spus că firma nici nu a încercat să respecte contractul

  BRUXELLES, 26 mai – Sputnik. Grupul AstraZeneca a fosta acuzat astăzi de avocatul Uniunii Europene că nici măcar nu a încercat să respecte contractul încheiat cu UE privind furnizarea de vaccinuri împotriva COVID-19 şi că nu a avertizat la timp cu privire la scăderea masivă a livrărilor.

  Luna trecută, UE s-a adresat justiţiei după ce AstraZeneca a anunţat că obiectivul său este de a livra doar 100 de milioane de doze de vaccin până la finalul lunii iunie, în timp ce UE vrea ca AstraZeneca să furnizeze 120 de milioane de doze până la 30 iunie.

  ”AstraZeneca nici măcar nu a încercat să respecte contractul”, a declarat avocatul UE, Rafael Jafferali, în prima audiere de la un tribunal din Bruxelles în acest dosar.

  Compania a subliniat de mai multe ori că în contractul cu UE s-a angajat doar să depună ”cele mai bune eforturi rezonabile” în furnizarea dozelor de vaccin.

  Jafferali a afirmat că acest principiu nu a fost respectat pentru că AstraZeneca nu a furnizat blocului comunitar 50 de milioane de doze produse în fabrici care sunt listate în contract drept furnizori către Uniunea Europeană, printre care 39 de milioane de doze produse în Regatul Unit.

  Avocatul UE a adăugat că AstraZeneca nu a reuşit să comunice la timp blocului comunitar magnitudinea problemelor cu livrările, întrucât compania a trimis mesaje repetate conform cărora este capabilă să respecte termenii contractului. Ulterior, în luna martie, compania a recunoscut că a produs o cantitate insuficientă de vaccin anti-COVID-19.

  Tematic

  Indonezia suspendă un lot de AstraZeneca după moartea unei victime a vaccinului
  Studiu britanic: riscurile AstraZeneca depășesc beneficiile
  Agenția Europeană pentru Medicamente recunoaște problemele vaccinului AstraZeneca
  Tagurile:
  AstraZeneca, vaccin

  Știrile Zilei