20:15 22 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.32
 • USD17.92
 • RUB0.25
 • RON4.33
 • UAH0.66
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  687411

  Președintele SUA surprinde din nou, făcând un anunț care pune lumea pe jar. Ion Cristoiu spune clar: ”Vă atrag atenția că suntem în preajma unui război mondial”.

  BUCUREȘTI, 27 mai – Sputnik. Reacția celebrului ziarist Ion Cristoiu este radicală: ”America va începe războiul împotriva Chinei declarând virusul ca fiind creat în laborator. Vă atrag atenția că suntem în preajma unui război mondial”.

  Ion Cristoiu se referă la cererea preşedintelui Biden către Comunitatea de informaţii americană să urgenteze investigațiile pentru a explica originea Covid-19. Mai mult, Biden a solicitat un raport în 90 de zile, cerând Intelligence-ului să ”își dubleze eforturile”!

  De asemenea, în declarația sa, Joe Biden spune clar: ”Statele Unite vor continua să lucreze cu partenerii lor din toată lumea pentru a face presiune asupra Chinei cu scopul de a participa la o anchetă internaţională completă, transparentă şi bazată pe dovezi”.

  ”La începutul anului 2020, când a apărut COVID-19, am solicitat CDC să aibă acces în China pentru a afla despre virus, astfel încât să putem lupta împotriva acestuia mai eficient. Eșecul de a ne pune inspectorii pe teren în acele luni de început va împiedica întotdeauna orice investigație cu privire la originea COVID-19”, a arătat Biden.

  Pe de altă parte, Biden cere că, în raportul ce trebuie dat peste 90 de zile să fie precizate ”domenii de anchetă viitoare care ar putea fi necesare, inclusiv întrebări specifice pentru China”.

  ”Am solicitat, de asemenea, ca acest efort să includă activitatea laboratoarelor noastre naționale și a altor agenții ale guvernului nostru pentru a spori eforturile comunității de informații”, a spus Biden, completând – ”și am cerut comunității de informații să țină Congresul pe deplin informat despre activitatea sa”.

  Desigur, din declarația lui Biden pare a rezulta clar direcționarea vinovăției către China, implicit măsuri dure. Suprapuse peste ”Green Deal”-ul care va afecta producția chineză, aceste posibile măsuri americane pot justifica temerile lui Ion Cristoiu – un posibil război mondial – nu obligatoriu cu arme militare, ci economice.

  Dar, pe de altă parte, teoria lui Cristoiu, implicând și Rusia – mai bine zis ”acordul” lui Biden pentru Nord Stream 2 – pare a fi exagerată și elimină o opțiune serioasă: pacea.

  Nu pentru că Biden și echipa lui ar fi niște porumbei de gen – ci pentru că forța combinată a Răsăritului l-a convins că e bine să nu se aventureze prea mult. În acest context, poate ar trebui să privim evidenta amenințare adresată Chinei ca un… șantaj? Sau ca o fluturare a unei ”arme” pe care, la nevoie, Washington-ul o poate folosi? O ”armă a păcii”?...

  Oricum, declarația președintelui Biden este una de o importanță uriașă – și merită privită cu toată atenția.

  Tagurile:
  Război, Joe Biden

  Știrile Zilei