10:56 15 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.47
 • USD17.71
 • RUB0.25
 • RON4.36
 • UAH0.66
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  390116

  Uniunea Europeană, care nu a recunoscut rezultatele alegerilor prezidențiale din Belarus din august 2020, intenționează să acorde țării un ajutor financiar de cel puțin trei miliarde de euro pentru democratizarea ţării.

  BUCUREŞTI, 28 mai – Sputnik. Comisia Europeană ar fi dezvoltat un plan de ajutor economic pentru Belarus de cel puțin trei miliarde de euro în caz de democratizare, prin urmare, de schimbare a președintelui. Finalizarea acestui plan a fost anunțată de reprezentanții fostului candidat la președinție din Belarus, Svetlana Tikhanovskaia.

  Documentul, la care a avut acces canalul rus de presă RBC și a cărui autenticitate a fost confirmată de două surse din cadrul opoziției din Belarus, ar fi fost prezentat acesteia de către Maciej Popowski, directorul general al Departamentului pentru politici de vecinătate al Comisiei Europene.

  Ce ar oferi UE

  Potrivit RBC, planul oferă sprijin financiar pentru reformele politice și economice, cu participarea Fondului Monetar Internațional, a Băncii Europene de Investiții, a Băncii Mondiale și a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

  „De îndată ce Bielorusia se angajează pe calea democratică, UE îi acordă imediat, ca prioritate, sprijinul pe termen lung”, pentru a se reforma și a-și construi instituții mai democratice, se spune în document.

  Canalul de presă afirmă că planul are trei componente majore: investiții financiare în redresarea economiei, reforme structurale și competitivitate sporită, investiții în infrastructură și dezvoltare ecologică și digitală.

  Întărirea relațiilor politice va face parte, de asemenea, din program. Într-o perspectivă pe termen lung, planul prevede încheierea unui nou acord între UE și Belarus. Documentul precizează că, de îndată ce țara se va transforma politic, UE va fi gata să propună un acord-cadru bilateral care să consolideze relațiile dintre cele două părți.

  Tematic

  Iohannis s-a raliat pozițiilor Consiliului European pe relația cu Rusia și cu Belarus
  Incidentul din Belarus – o capcană, dar și o acoperire pentru… sute de morți?
  Maria Zaharova dă peste nas Occidentului în cazul incidentului din Belarus
  ”Vino să vezi” – film despre atrocitățile naziștilor în Belarus
  Moscova: Rusia nu este implicată în aterizarea avionului Ryanair în Belarus
  Tagurile:
  Uniunea Europeană, Belarus

  Știrile Zilei