02:19 14 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.50
 • USD17.70
 • RUB0.25
 • RON4.37
 • UAH0.65
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  7321

  Liderul regiunii Bavaria din Germania, aliat cheie al lui Merkel, solicită „accelerarea” aprobării UE pentru vaccinul rusesc Sputnik V.

  BRUXELLES, 31 mai – Sputnik. Bruxellesul trebuie să aprobe vaccinul rusesc Sputnik V cât mai curând posibil pentru a menține în mișcare „motorul” de vaccinare european, a spus premierul bavarez Markus Soeder, adăugând că întârzierile din motive politice sunt inacceptabile, relatează RT.

  "Motorul de vaccinare nu trebuie să se gripeze", a declarat Soeder, adăugând că cea mai bună modalitate de a menține funcționarea fără probleme a campaniei de imunizare este aprobarea utilizării vaccinului rusesc Covid-19.

  „Mai presus de toate, procesul de aprobare al Sputnik V trebuie accelerat” , a spus Soeder, adăugând că Europei nu ar trebui să i se permită „să piardă vremea din motive pur ideologice”.

  Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a studiat vaccinul rusesc din luna martie, de când a fost lansată oficial procedura de analiză a acestuia. În ciuda faptului că nu a fost înregistrat în UE, două țări din UE, Ungaria și Slovacia, au importat deja Sputnik în mod unilateral și au început să utilizeze vaccinul. Austria a semnalat, de asemenea, că ar putea cumpăra doze din Sputnik V.

  Politicienii germani s-au manifestat de atunci drept unii dintre cei mai activi promotori ai vaccinului rusesc. Șeful statului est-german Saxonia-Anhalt, Reiner Haseloff, a cerut recent aprobarea rapidă a vaccinului, alături de primarul Berlinului, Michael Mueller, și de Soeder însuși.

  Sputnik V a primit, de asemenea, laude în Germania din partea personalităților din comunitatea medicală, Thomas Mertens, șeful agenției de vaccinuri din țară, catalogându-l ca fiind „construit inteligent”. Șeful companiei farmaceutice germane Bionorica SE, Michael Popp, a declarat pentru RT în aprilie că va fi el însuși vaccinat cu vaccinul rusesc.

  La începutul lunii aprilie, ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, a anunțat planurile Berlinului de a avea negocieri bilaterale cu Moscova despre o posibilă achiziție a vaccinului. Între timp, Soeder a spus că Bavaria vrea să cumpere 2,5 milioane de doze de Sputnik V imediat ce este aprobat. De asemenea, statul german a luat în considerare promovarea producției acestui vaccin pe teritoriul său.

  Pe de altă parte, doi deputați germani din Partidul Stângii au decis să nu aștepte aprobarea vaccinului acasă și s-au deplasat la Moscova, la începutul lunii mai, pentru a primi injecția cu Sputnik V.

  Cu toate acestea, potrivit presei germane, UE nu va aproba Sputnik V mai devreme de septembrie din cauza unei aparente „lipse de date”. Vaccinul a fost deja aprobat în aproximativ 60 de țări din întreaga lume, primind aprecieri internaționale.

  Cercetările publicate în renumitul jurnal medical britanic Lancet la începutul acestui an au constatat că Sputnik V a fost „sigur și eficient”, demonstrând o eficacitate de peste 91% în studiile efectuate.

  Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a numit, de asemenea, vaccinul rusesc „unul dintre elementele cheie care ne vor permite să rezolvăm problema vaccinării” și a spus că Organizația Mondială a Sănătății ar putea să aprobe Sputnik V cât mai curând, în iunie sau iulie.

  Tagurile:
  Sputnik V

  Știrile Zilei