03:56 25 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.49
 • USD17.99
 • RUB0.25
 • RON4.36
 • UAH0.65
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  32160

  Asociația Norvegiană a Asistenților Medicali se arată retincentă cu privire la vaccinurile AstraZeneca şi combinarea cu altele, invocând teama de efectele secundare grave. Mai mulţi medici nu vor să primească a doua doză chiar de la alţi producători.

  BUCUREŞTI, 31 mai – Sputnik. Numeroși profesioniști din domeniul sănătății din Norvegia care au primit prima doză din vaccinul AstraZeneca sunt acum reticenți să primească şi a doua doză.

  În contextul în care vaccinul AstraZeneca a fost eliminat din programul de vaccinare din cauza efectelor secundare potențial letale sub forma unei afecțiuni rare provocate de coagularea sângelui şi de un număr scăzut de trombocite, o opţiune ar fi ca a doua doză să fie de la Pfizer sau Moderna.

  Motivul ezitării este însă că lucrătorii din domeniul sănătăţii sunt îngrijorați de efectele secundare asociate amestecării dozelor de la diferiți producători, a scris ziarul Verdens Gang după ce a contactat mai multe municipalități, care au confirmat reticența în rândul personalului din sănătate.

  Există îngrijorări cu privire la vaccinarea încrucișată, deoarece nu se știe prea multe despre efectele care pot să apară. „Asistentele au pus întrebări cu privire la combinarea vaccinurilor. Vaccinarea trebuie să fie voluntară, dar, ca lucrători în domeniul sănătății, avem responsabilitatea specială de a ne asigura că nu infectăm pacienții”, a declarat liderul Asociației Norvegiene a Asistenților Medicali, Lill Sverresdatter Larsen.

  Până la 90% din cei aproximativ 135.000 care au primit prima doză de AstraZeneca în Norvegia în primele etape ale campaniei de vaccinare, înainte ca utilizarea acestuia să fie oprită în țară, erau profesioniști din domeniul sănătății.

  Potrivit Institutului Norvegian de Sănătate Publică (FHI), în prezent nu există o evaluare de ansamblu la nivel naţional privind numărul de cadre medicale care nu doresc să primească a doua doză. Totuşi, doar în municipiul Sandnes, până la 40 de lucrători din domeniul sănătății (sau 15 % din totalul personalului) au refuzat să primească a doua doză.

  De asemenea, un sondaj anterior realizat de Nursing Journal în aprilie a arătat faptul că aproape una din zece asistente care au fost vaccinate cu prima doză de AstraZeneca nu vor să ia a doua doză, indiferent de producător. Asistentele medicale au spus că nu vor să fie „cobai” sau „manechine de testare”.

  „Știm că unii sunt sceptici cu privire la administrarea unei a doua doze cu un vaccin diferit, dar avem impresia că scepticismul are la bază dorința de a afla mai multe informații. Înţelegem bine necesitatea unor informații suficiente despre vaccinuri pentru a face o alegere în cunoștință de cauză”, a declarat medicului șef FHI Sara Viksmoen Watle, citată de Sputnik News

  Tagurile:
  AstraZeneca

  Știrile Zilei