01:18 21 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.33
 • USD17.90
 • RUB0.25
 • RON4.33
 • UAH0.66
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  30407

  SUA și Occidentul cer Serbiei să recunoască expres independența Kosovo, a declarat președintele sârb Aleksandar Vučić.

  BUCUREȘTI, 2 iun – Sputnik. SUA și Occidentul cer autorităților Serbiei recunoașterea independenței autoproclamatei Kosovo, a declarat președintele Serbiei, Aleksandar Vučić.

  Zilele acestea, reprezentantul special al SUA pentru Balcanii de Vest, Matthew Palmer, și reprezentantul special al UE pentru negocierile dintre Belgrad și Priștina, Miroslav Lajčák, efectuează o vizită de lucru în regiune. Cei doi oficiali au comunicat autorităților kosovare că în conformitate cu înțelegeri încheiate cu Serbia, trebuie să formeze comunitatea sârbă în regiune. În seara de miercuri, Palmer și Lajčák urmează să sosească la Belgrad, iar joi au planificat o întrevedere cu Vučić.

  “SUA și puterile occidentale cer ca Serbia să recunoască Kosovo. Nici nu mai cer ca acest lucru să fie făcut într-o anumită formă, ci direct, cu menționarea recunoașterii reciproce. Nici nu vă imaginați cât de mult „ne lipsește” recunoașterea (premierului kosovar Albin Kurti, pentru că apoi probabil vor „prospera”)”, a declarat Vučić în cadrul unei conferințe de presă, susținută miercuri.

  Reprezentantul UE Miroslav Lajčák anunțase mai devreme că cel mai important obiectiv pe care și-l propune împreună cu colegul său din SUA în cadrul vizitei este organizarea în perioada următoare a unei întrevederi între premierul kosovar Albi și președintele Serbiei.

  Tematic

  Kosovo cere misiunii ONU ridicarea imunității diplomatului rus
  Kosovo declară persona-non grata reprezentantul ONU. Reacția organizației
  Autoritățile din Kosovo se opun evacuării diplomatului rus, rănit de poliția kosovară
  Uitați de corupție! Premierul din Kosovo a demisionat fiind acuzat de crime de război!
  Serbia refuză să discute cu Kosovo despre problemele teritoriale fără Rusia
  Tagurile:
  Aleksandar Vucic, Kosovo, Serbia

  Știrile Zilei