02:31 17 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.47
 • USD17.72
 • RUB0.25
 • RON4.36
 • UAH0.65
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  150438

  Unul dintre obiectivele principale ale României pare să se îndeplinească prin schimbarea politicii Comisiei Europene față de Spaţiul Schengen

  BUCUREȘTI, 3 iun – Sputnik. Comisia Europeană propune reformarea Spaţiului Schengen prin finalizarea extinderii cu România, Bulgaria, Croația și Cipru.

  În acest sens, Comisia Europeană a transmis Parlamentului European şi Consiliului UE o propunere privind ”o nouă Strategie pentru a face mai puternică şi mai rezilientă cea mai mare zonă de liberă circulație din lume, Spațiul Schengen".

  Într-un comunicat de presă, CE arată că ”restabilirea Spațiului Schengen fără controale la frontierele interne este un lucru extrem de important pentru întreaga Uniune Europeană”.

  Comisia Europeană atrage atenția că acest lucru a fost recunoscut de Parlamentul European şi de Consiliul European, ”care au cerut restabilirea funcționării normale a Spațiului Schengen” în condițiile ultimelor aderări.

  De asemenea, Comisia Europeană propune un sistem eficient şi modern de management pentru frontierele externe ale Uniunii, dar și ”consolidarea Spațiului Schengen la nivel intern și îmbunătățirea sistemelor de guvernare pentru a stimula încrederea între statele membre şi pentru o mai bună pregătire în sensul gestionării crizelor”.

  În concluzie, Guvernul Europei consideră că ”acum este momentul cel mai potrivit pentru a da curs evaluărilor pozitive şi cere Consiliului să ia măsurile necesare astfel încât Bulgaria, România şi Croația să devină membre ale spațiului fără controale la frontierele statelor membre”.

  Urmează ca acum documentul Comisiei să intre în dezbaterile Parlamentului European  - unde există destule voci care susțin extinderea – dar și care se opun acestei idei.

  Tagurile:
  Schengen, România, Comisia Europeană

  Știrile Zilei