20:01 22 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.32
 • USD17.92
 • RUB0.25
 • RON4.33
 • UAH0.66
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  14128

  Va ajunge grupul Hayat Tahrir al-Cham, considerat de Statele Unite ca fiind terorist, să devină un aliat al Occidentului pentru a-i împiedica pe Assad și pe aliații săi ruși și iranieni să câștige războiul sirian?

  BRUXELLES, 3 iun – Sputnik. Ipoteza că grupul Hayat Tahrir al-Cham, considerat de Statele Unite ca fiind terorist, să devină un aliat al Occidentului împotriva lui Assad a devenit o abordare validată de serviciile secrete britanice și turcești, dar și de anumite persoane influente din Washington, arată Sputnik Franța. 

  Bashar Assad
  © Sputnik / Pressedienst des syrischen Präsidenten Baschar al-Assad

  În presă au apărut pe acest subiect anumite indiscreții diplomatice explozive. Astfel, Jonathan Powell, fost șef de cabinet al premierului britanic Tony Blair, având conexiuni ciudate cu MI6, ar fi cel care împinge grupul jihadist Hayat Tahrir al-Cham să stabilească o cooperare strânsă cu țările occidentale. Acest grup, din Frontul al-Nosra, controlează o mare parte a provinciei Idlib. Iar aceasta ar fi o soluție care să permită Washingtonului și aliaților săi europeni și turci să împiedice președintele reales Bashar al-Assad să revendice întreg teritoriul național.

  Cu toate acestea, campania prin care se încearcă spălarea de păcate a acestui grup, precum și a lui Mohammed al-Joulani, fondatorul și liderul său, nu pare să lucreze pentru moment în interiorul administrației Biden. Aceasta refuză eliminarea HTC din lista grupurilor teroriste. Se pune întrebarea dacă această calificare de grupare teroristă va fi suficientă pentru a preveni orice colaborare cu occidentalii.

   

  Tagurile:
  Bashar al-Assad

  Știrile Zilei