12:03 20 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.22
 • USD17.78
 • RUB0.24
 • RON4.31
 • UAH0.65
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  13020

  Ungaria își menține decizia de a utiliza vaccinul rusesc Sputnik V, a declarat ministrul de Externe Peter Szijjarto, adăugând că este regretabil că Bruxelles-ul a transformat lupta împotriva Covid-19 într-o chestiune politică.

  BUCUREŞTI, 4 iun – Sputnik. Ungaria a reușit să-și redeschidă economia datorită unei campanii de vaccinare „foarte reușite”, care a inclus vaccinul produs în Rusia, a declarat ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto pentru RT.

  „Mă bucur să văd că viaţa revine la normal în Rusia și, dacă veniţi în Ungaria, veţi vedea că este practic o situație similară”, a spus diplomatul, care a subliniat că Sputnik V „a avut un rol” în revenirea la normal în ţară. Majoritatea celor două milioane de doze pe care Ungaria le-a primit de la Rusia au fost deja administrate, potrivit lui Szijjarto.

  Budapesta a început să utilizeze vaccinul Sputnik V în februarie, alegând să nu aștepte aprobarea de la Agenția Europeană pentru Medicamente. Decizia a atras critici din partea Bruxelles-ului, care a susţinut că Ungaria îngreunează eforturile blocului de a coordona lansarea campaniilor de vaccinare.

  Potrivit lui Szijjarto, Ungaria a dovedit că scepticii s-au înşelat și a demonstrat că utilizarea Sputnik V a fost o măsură corectă.

  „Nu vă puteți imagina atacurile pe care le-am primit pentru luarea acestei decizii, dar, în final, a dat rezultate. Acum toată lumea vede că am luat decizia corectă”, a spus acesta, adăugând că este regretabil că Bruxelles-ul a rămas blocat în chestiuni politice în timpul gestionării crizei sanitare.

  „Comisia Europeană a făcut o mare greșeală de la bun început considerând vaccinurile nişte chestiuni de ideologie sau geopolitică”, a mai spus Szijjarto.

  UE ar fi trebuit să fie mai proactivă în ceea ce privește achiziționarea vaccinurilor, a argumentat ministrul ungar, subliniind în același timp că toate vaccinurile trebuie să fie verificate corespunzător înainte de a primi autorizația de utilizare de urgență. Experții maghiari au efectuat o „procedură amănunțită și de durată” înainte de a aproba Sputnik V, a precizat ministrul de Externe.

  Deși a recunoscut existenţa tensiunilor în relația UE cu Rusia, diplomatul ungur a susținut că ambele părți ar beneficia în urma unei cooperări mai strânse și că pandemia oferă o „oportunitate” de a consolida relațiile bilaterale dintre bloc și Moscova.

  Ungaria are cea mai mare rată de vaccinare Covid-19 din Uniunea Europeană. Peste 60% dintre adulții din țară au primit vaccinul, potrivit lui Szijjarto. Țara a utilizat mai multe vaccinuri care au primit aprobarea de urgență din partea autorităților de reglementare din UE, precum vaccinul Pfizer-BioNTech, dar și vaccinuri care au fost autorizate independent de Budapesta, precum Sputnik V și Sinopharm din China.

  Tagurile:
  Sputnik V, vaccin

  Știrile Zilei