21:12 20 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.22
 • USD17.78
 • RUB0.24
 • RON4.31
 • UAH0.65
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  16171

  Viceministrul rus de Externe Serghei Riabkov afirmă că Rusia nu acordă prea multă importanță declarațiilor de la Washington conform cărora scutirea de sancțiunile SUA pentru operatorul proiectului ”Nord Stream - 2” poate fi retrasă.

  BUCUREȘTI, 8 iun - Sputnik. Rusia nu acordă prea multă importanță declarațiilor de la Washington conform cărora scutirea de sancțiunile SUA pentru operatorul proiectului ”Nord Stream - 2” poate fi retrasă, indiferent de posibilele acțiuni ulterioare ale statelor, va începe aprovizionarea cu gaz prin această conductă, a declarat viceministrul de externe Serghei Riabkov .

  În ajun secretarului de stat american Anthony Blinken a anunțat că scutirea de sancțiuni pentru ”Nord Stream  - 2 AG” ar putea fi retrasă.

  „Și când a apărut un semnal din partea americană că a existat o pauză în această frenezie a sancțiunilor, nu am acordat prea multă importanță și acum, când au fost trimise din nou semnale de natura opusă, nu ne oprim asupra acestui lucru. "Vom reuși, presiunea sancțiunilor a interferat într-un fel, dar nu a perturbat (proiectul)", a spus Riabkov reporterilor.

  „Indiferent de ce decizii suplimentare sunt posibile din partea americană, cred că acest proiect, care asigură furnizarea celui mai ecologic gaz din lume către Europa, este ceea ce trimit semnalul meu secretarului american pentru energie, care a spus ceva despre faptul că rezervele de gaz murdare vor începe și vor merge în beneficiul consolidării securității energetice a țărilor care îl vor primi ", a adăugat el

  Potrivit acestuia, nu există nici un fel de abateri de la linia rusească a poziției fundamentale față de politica americană de sancțiuni.

  „Nu vom purta nicio discuție cu privire la condițiile, criteriile pentru relaxarea sau ridicarea sancțiunilor SUA. Timpul va trece, sunt sigur, Statele Unite vor înțelege cât de defectuoasă, lipsită de sens și inutilă este politica lor de sancțiuni, nu numai în ceea ce privește Rusia, dar și în raport cu alte țări ", a încheiat el viceministru.

  Nord Stream 2, vizată de sancțiuni din partea SUA

  Nord Stream 2 este alcătuită din două țevi care se desfășoară alături de conducta de gaz existentă, Nord Stream 1, legând Rusia de Germania prin Marea Baltică, după o „călătorie” subacvatică de 1.230 de kilometri. Capacitatea sa totală va fi de 55 miliarde de metri cubi de gaz pe an.

  Cinci grupuri europene partenere ale Gazprom, companiile germane Wintershall și Uniper, OMV-ul austriac, compania anglo-olandeză Shell și cea franceză Engie s-au angajat să finanțeze 50% din proiect, ceea ce înseamnă investiții de până la 950 de milioane de dolari pentru fiecare.

  La 1 aprilie, operatorul proiectului, Nord Stream 2 AG, a anunțat că a instalat 2.339 de kilometri de țevi dintr-un total de 2.460, însemnând 95% din conductă.

  Anunțul vine în contextul în care Statele Unite s-au opus în mod clar proiectului. Însă, în luna mai, după săptămâni de amenințare cu impunerea de măsuri punitive suplimentare împotriva conductei, administrația Biden a decis, în cele din urmă, să nu sancționeze Nord Stream 2 AG și pe directorul său general, Matthias Warnig.

  Tagurile:
  Nord Stream-2, SUA

  Știrile Zilei