04:06 20 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.22
 • USD17.78
 • RUB0.24
 • RON4.31
 • UAH0.65
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  181101

  După ce noul șef al NASA, Bill Nelson, a spus că Spațiul este o zonă în care SUA și Rusia rămân partenere în ciuda diferențelor politice și și-a exprimat dorința continuării acestei cooperări, directorul Roscosmos a răspuns ce condiţii va impune Moscova.

  BUCUREŞTI, 11 iun – Sputnik. Deși relațiile dintre Moscova și Washington sunt „foarte tensionate”, Spațiul rămâne zona în care cele două puteri pot coopera, a declarat noul director al NASA, Bill Nelson, într-un interviu acordat Politico.

  Referindu-se la conversaţia telefonică recentă cu Dmitri Rogozin, directorul agenției spațiale rusești Roscosmos, Nelson a subliniat că menținerea cooperării a fost unul dintre subiectele discuţiei.

  „I-am spus: «Este un lucru unic acest tip de relație în care putem fi în pace, menţinând cooperarea, indiferent de rivalitățile dintre noi la sol”, a precizat noul șef al NASA.

  Răspunzând comentariului unui jurnalist de la Politico cu privire la „retorica ostilă” a Rusiei cu privire la Spațiu, Bill Nelson a amintit că Statele Unite și Rusia sunt încă parteneri în acest domeniu. „Nu vreau [ca o astfel de cooperare] să se oprească”, a spus acesta, potrivit Sputnik

  Nelson a adăugat că dorinţa este reciprocă: „Dacă vorbiți cu angajații din sectorul spațial rus, veți afla că ei vor ca această cooperare cu americanii să continue”.

  De la Războiul Rece, Spațiul a rămas zona în care Moscova și Washingtonul încă mai au relații, a amintit şeful NASA.

  „Lucrăm împreună din 1975, când o navă spațială americană a andocat la o navă spațială rusească, în mijlocul Războiului Rece, iar echipajele au locuit împreună timp de nouă zile. De atunci, am avut o cooperare extraordinară”, a subliniat Nelson.

  Condiția Moscovei pentru continuarea cooperării

  Ca reacție la acest interviu, Dmitri Rogozin a scris un comentariu pe contul său de Telegram.

  „Nu suntem împotriva cooperării. Dar va trebui să [continue după] ridicarea sancțiunilor împotriva companiilor Roscosmos”.

  Anterior, Rogozin a spus că regretă că agenția spațială rusă nu mai poate lansa pe orbită o serie de sateliți din cauza restricțiilor din partea SUA asupra livrării către Rusia de tehnologie microelectronică.

  Introduse la sfârșitul anului 2020, aceste sancțiuni vizează mai multe companii străine, inclusiv companii Roscosmos. Liderul agenţiei a cerut guvernului SUA să le anuleze pentru „un interes comun”.

  În aprilie, Rusia și-a anunțat intenția de a ieşi din proiectul ISS din 2025 și de a lansa propria stație orbitală. Cu toate acestea, decizia poate fi revocată dacă sancțiunile SUA sunt ridicate.

  În timpul primei discuții telefonice, care a avut loc pe 4 iunie, între directorii agențiilor spațiale din cele două țări, şeful NASA a acceptat invitația omologului său rus de a vizita Rusia. De asemenea, funcționarea Stației Spațiale Internaționale a fost un alt subiect al discuţiilor.

  Tematic

  ISS: SpaceX Crew Dragon al NASA andochează la stație
  Elicopterul NASA de pe Marte efectuează primul zbor într-un singur sens - VIDEO
  Scenariu NASA: ce s-ar întâmpla dacă un asteroid mare ar lovi Pământul în 6 luni

  Știrile Zilei