18:40 16 Noiembrie 2018
În direct
 • EUR19.31
 • USD17.07
 • RUB0.26
 • RON4.14
 • UAH0.61
  Klaus Iohannis

  Iohannis, încălcare gravă a Constituției în cazul Kovesi

  © Facebook / Claudiu Pândaru
  Klaus Iohannis
  Sa primesc un link scurt
  Laura Codruța Kövesi (118)
  1878112

  Iohannis a creat o problemă constituțională, trecând în derizoriu instituții fundamentale într-un acest caz de resortul acestora - dar și de maxim interes public

  BUCUREȘTI, 15 feb — Sputnik, Dragoș Dumitriu. "Niște penali încearcă să discrediteze DNA — este o încercare jalnică", a declarat Klaus Iohannis, folosind același argument ca Laura Kovesi — "Niște penali încearcă…".

  Conferința președintelui României a fost extrem de concisă și fermă în privința situației scandaloase din jurul DNA, exact ca un comunicat trimis pe fax.

  "DNA și conducerea fac o treabă foarte bună, iar acest atac din partea unor penali îmi confirmă că DNA face o treabă bună", a formulat Iohannis poziția sa — fără drept de apel.

  În privința raportului Tudorel Toader asupra activității DNA, Iohannis a fost la fel de ferm — "este un profesionist renumit — sunt convins că poziția sa va fi bine întemeiată". Ce așteptări are de la Toader — "Am așteptări ca de la un ministru profesionist", a replicat Iohannis.

  Problema cheie — revocarea Laurei Kovesi, Iohannis a fost tratată la fel de ferm — "nu am motive pentru a o revoca pe șefa DNA", dar a lăsat o portiță, "eu nu am motive, dar dacă ministrul Justiției va aduce date pe care eu nu le cunosc, orice e posibil".

  De asemenea, la întrebarea "dacă CSM va aviza favorabil revocarea Laurei Kovesi", Iohannis a răspuns diplomatic — "iau totdeauna în serios opinia CSM".

  Cu toate că a încercat să pozeze în președinte imparțial, lui Iohannis i-a scăpat opinia — mai bine zis antepronunțarea în cazul scandalului din Justiție: "Am mai văzut acest film, s-a terminat de la sine", a declarat președintele referindu-se la cazul Ghiță. Iohannis însă greșește, fiindcă în acel caz finalitatea a fost demisia lui Florian Coldea.

  În concluzie, conferința lui Iohannis a fost, de fapt, o încălcare a principiului separației puterilor, dar și a Constituției — președintele s-a antepronunțat, formulând concluzii într-un caz aflat în cercetarea ministrului, în care CSM nu s-a pronunțat încă, iar ministrul nu a prezentat încă raportul.

  În consecință, Iohannis a creat o problemă constituțională, trecând în derizoriu instituții fundamentale ale statului, cu rol specific în acest caz de maxim interes public.

  O altă chestiune — Iohannis a dezvăluit o întrevedere cu președintele PSD, Liviu Dragnea, și cu premierul Dăncilă. Motivele — chestiuni europene, Centenarul și, evident, chestiunea din Justiție. Este foarte clar că Iohannis nu și-a schimbat opinia de la o zi la alta în privința cazului DNA.

  Cu alte cuvinte, Dragnea și Dăncilă cunoșteau poziția președintelui, așa încât toate demersurile — inclusiv ale unor lideri ai partidului (PSD) sunt și erau inutile, iar Dragena știa acest fapt.

  Тема:
  Laura Codruța Kövesi (118)

  Tematic

  Savaliuc îl face praf pe Tudorel Toader în cazul Kovesi: "Toader va demisiona"
  Inspecţia Judiciară, lovitură devastatoare pentru Kovesi!
  Alertă: Doi mari adversari ai șefei DNA confirmă - "Kovesi candidează!"
  Amenințare pentru fanii lui Kovesi: "Șobolani, a venit vremea!"
  Tagurile:
  încălcare, antepronunțare, declarații, constituție, Laura Codruța Kovesi, Klaus Iohannis, România
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei