03:11 23 Aprilie 2018
Chişinău+ 17°C
În direct
  Mihai Ghimpu Михай Гимпу

  Un unionist, în tandemn cu proruşii, la cârma prieteniei moldo-române

  © Sputnik / Miroslav Rotari
  ROMÂNIA-MOLDOVA
  Sa primesc un link scurt
  1 0 0

  Propunerea de reorganizare a grupului parlamentar de prietenie cu România se bucură de o atenţie deosebită în presă, datprită componenţei sale care este cel puin în aparenţă una paradoxală.

  CHIŞINĂU, 14 mar – Sputnik. Presa de la Chişinău acordă luni o atenţie deosebită procesului de reorganizare a grupurilor parlamentare de prietenie cu mai multe ţări. Detaliul picant ce a suscitat atenţia jurnaliştilor este faptul că în grupul de prietenie cu România, la cârma căruia ar urma să fie avansat liberalul Mihai Ghimpu, ar putea fi în marea sa majoritate din deputaţi socialişti.

  Potrivit unui proiect de hotărâre ce se referă la grupurile de prietenie cu parlamentele din 37 de state, în grupul de prietenie cu România preşedinţia ar urma să-i revină liderului liberalilor moldoveni, Mihai Ghimpu, iar pentru echilibru, probabil, în calitate de vicepreşedinte a fost propus deputatul Boris Golovin, la ora actuală neafiliat politic, dar care a intrat în parlament pe lista Partidului Comuniştilor.

  Ceilalţi membri propuşi în acest grup sunt din fracţiunea socialiştilor, care sunt consideraţi propuşi.

  Este vorba despre deputaţii Vlad Bătrâncea, Vasile Bolea, Corneliu Furculiţă, Oleg Lipskii, Ghenadie Mitriuc, Odnostalco Vladimir şi Marina Radvan.

  Unul dintre cei 7 socialişti care ar urma să se ocupe de prietenia moldo-română la nivel parlamentar, deputatul Vlad Bătrâncea, a provocat anterior un scandal prin faptul că a rupt harta României Mari în timpul şedinţei plenare a Parlamentului Republicii Moldova.

  Legislatorul moldovean a declarat că astfel a protestat împotriva unor acţiuni ale ministrului moldovean al Educaţiei, liberala Corina Fusu, care, potrivit deputatului socialist, ar fi întreprins acţiuni de natură să conducă la subminarea statului Republica Moldova.

   

  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei