06:39 18 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.42
 • USD17.60
 • RUB0.28
 • RON4.08
 • UAH0.73
  conductă de gaz

  Oilprice: campania militară a Rusiei în Siria a lovit sfera energetică a Turciei

  © Sputnik / Павел Паламарчук
  ROMÂNIA-MOLDOVA
  Sa primesc un link scurt
  Războiul din Siria (433)
  401

  Încheierea cu succes a operațiunii rusești în Siria a fost salutată pozitiv de multe țări, dar nu a putut să bucure Turcia, pentru care o asemenea evoluție a situației înseamnă probleme noi.

  CHIȘINĂU, 28 mar — Sputnik. Sancțiunile Moscovei au adus pentru Ankara destul de multe probleme, însă și mai multe neplăceri ale sale le trăiește în legătură cu faptul că încheierea succes a operațiunii Forțelor aerospațiale ale Federației Ruse a distrus toate perspectivele pentru energetica turcească, scrie RIA Novosti cu referire la Oilprice.

  După conflictul cu Rusia, situația economiei turcești a devenit de neinvidiat. Din anul 2002 Turcia a fost extrem de dependentă de gazele naturale și petrolul rusești. Totodată, Turcia era mai puțin preocupată de faptul că relațiile cu alte țări în sfera energetică erau slab dezvoltate, menționează autorul articolului.

  În speranța de a diminua dependența de Rusia, Turcia a semnat un acord de livrare a gazului cu Qatarul. În favoarea acestei înțelegeri Ankara a mers la un risc major, deoarece conducta de gaz între aceste două țări trebuia să traverseze Siria, Irakul și teritoriile kurde.

  Turcia mizează pe faptul că Damaskul și kurzii vor suferi înfrângere în conflictul sirian și structura de forțe în regiune se va modifica. Totodată, pentru a-și atinge scopurile, Ankara n-a fost împotrivă să-și întărească legăturile cu grupările teroriste, inclusiv cu „Statul Islamic", scrie publicația, citată de RIA Novosti.

  Însă după încheierea cu succes a operațiunii Forțelor aerospațiale din Rusia în Siria, jihadiștii suferă înfrângeri una după alta, iar oponenții Turciei își consolidează tot mai mult pozițiile. Și fără aceste acțiuni Rusia a distrus planurile mari ale Turciei în sfera energetică, subliniază autorul articolului.

  „Operațiunea militară a Federației Ruse și consolidarea regimului lui Assad au pus capăt proiectului conductei de gaz Turcia-Qatar", conchide publicația.

  Тема:
  Războiul din Siria (433)


  Știrile Zilei