17:24 23 Iulie 2019
În direct
 • EUR19.69
 • USD17.55
 • RUB0.28
 • RON4.17
 • UAH0.68
  Caricaturi cu ocazia întâlnirii formatului G8 în Marea Britanie

  De ce Rusia nu manifestă interes pentru G8

  © Sputnik / Сергей Гунеев
  ROMÂNIA-MOLDOVA
  Sa primesc un link scurt
  44 0 0

  Un înalt reprezentant al diplomaţiei de la Moscova susţine că formatul G8 nu mai este actual pentru Rusia şi că „grupul celor opt” nu a fost niciodată profitabil pentru Federaţia Rusă, care este interesată de cu totul alte parteneriate internaţionale.

  CHIŞINĂU, 19 apr – Sputnik. Marţi, viceministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Reabkov, a declarat că formatul G8 nu mai este unul actual pentru Rusia.

  Potrivit lui Reabkov, ţara sa nu a avut niciodată de câştigat din participarea în „grupul celor opt”.

  „Însă iată că din punctul de vedere al orgoliului fostului nostru preşedinte, Boris Elţin, am avut de câştigat foarte mult, mai exact am avut posibilitatea să ne simţim participanţi cu drepturi depline la unele procese politice globale, în timp ce ţara sa era dirijată, de fapt, din exterior”, susţin experţii Alpari, care s-au referit la declaraţiile lui Reabkov.

  Potrivit respectivilor experţi, participarea Rusiei în „grupul celor opt” e lipsită de orice sens, dat fiind faptul că Moscova are la dispoziţie o serie de posibilităţi politice şi militare prin care poate interveni în diferite probleme de importanţă mondială. Cei mai interesaţi în revenirea Rusiei în acest format sunt conducătorii principalelor state ale Occidentului, mai susţin experţii Alpari.

  În opinia lor, Rusia este interesată de participarea în „grupul celor douăzeci”, la care participă şi China, care este un jucător foarte important în politica şi economia mondială.

  De asemenea, potrivit experţilor, Rusia este interesată foarte mult de consolidarea relaţiilor cu ţările BRICST. Asta chiar dacă la ora actuală între Moscova şi Ankara există tensiuni mari. Acestea, potrivit experţilor, vor fi depăşite în timpul apropiat, deoarece Turcia nu va putea să practice prea mult politica reverenţelor în faţa Occidentului, atitudine care îşi pierde actualitatea pentru tot mai multe ţări ale lumii.  Știrile Zilei