21:47 24 Iunie 2018
În direct
 • EUR19.53
 • USD16.92
 • RUB0.27
 • RON4.18
 • UAH0.64
  Moldova

  Sondaj: majoritatea moldovenilor își doresc o țară neutră

  © Sputnik / Мирослав Ротарь
  ROMÂNIA-MOLDOVA
  Sa primesc un link scurt
  2 0 0

  Doar 15,3% dintre cetățenii Republicii Moldova îmbrățișează opțiunea aderării la blocul militar NATO, arată rezultatele unui sondaj realizat de IPP.

  Chișinău, 4 mai — Sputnik. Institutul de Politici Publice de la Chișinău a prezentat miercuri rezultatele Barometrului Opiniei Publice realizat în perioada 16-23 aprilie curent.

  Cercetarea sociologică prezintă o continuă creștere a numărului de moldoveni care îmbrățișează ideea de neutralitate a Republicii Moldova.

  Astfel, la întrebarea „care credeți că ar fi cea mai bună soluție pentru asigurarea securității țării noastre?" 58,3% au optat pentru neutralitate.

  Doar 11,4% dintre cei intervievați consideră că Moldova ar fi în siguranță în cadrul Alianței Nord-Atlantice (NATO), iar Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), structură ce regrupează șase foste republici sovietice în frunte cu Rusia, este văzută ca scut de apărare de 18% dintre participanții la sondaj.

  Cetățenii moldoveni au mai fost întrebați „dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum cu privire la aderarea Republicii Moldova la NATO, Dvs. aţi vota pentru sau contra?", întrebare la care 15,3% dintre cei chestionați au răspuns că ar vota în favoarea aderării la NATO, iar, 60,8% ar vota împotrivă.

  Sondajul a fost efectuat în perioada 16 — 23 aprilie, pe un eșantion de 1143 de persoane. Marja de eroare este de plus/minus 3 procente.

  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei

  • German Chancellor Angela Merkel attends a plenary session of German parliament Bundestag in Berlin, Tuesday, Nov. 21, 2017

   Liderul Partidului Social Democrat, Andrea Nahles, a lansat o tiradă verbală Uniunii Sociale Creștine, partidul aliatul bavarez al Uniunii creștine-democrate, pentru modul său de acțiune "murdar". Ea l-a criticat pe ministrul german de Interne, Horst Seehofer, care vrea controale mai stricte la frontiere, pe motiv de "amenințare pentru Europa".

   1251
  • Страны мира. Турция

   Astăzi în Turcia se desfăşoară alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate. În cazul în care niciunul dintre candidații prezidențiali nu obține majoritatea voturilor în primul tur al alegerilor, va avea loc un al doilea tur de scrutin pe 8 iulie, cu participarea a doi candidați care vor acumula cele mai multe voturi.

   125
  • Klaus Iohannis

   Iohannis aruncă gaz peste casa în flăcări. Va arde și el odată cu ea? Sunt convins că istoria va consemna cea mai semnificativă parte a trecerii sale, ce rămâne din el și fapte sale: cenușa toxică în vântul turbat.

   1163