04:51 25 Mai 2019
În direct
 • EUR20.08
 • USD18.03
 • RUB0.28
 • RON4.22
 • UAH0.68
  Rating

  România se apropie de o criză majoră, avertizează Camera de Comerț și Industrie

  © Sputnik / Alexey Kudenko
  ROMÂNIA-MOLDOVA
  Sa primesc un link scurt
  7722

  Lipsa personalului calificat și neracordarea sistemului de învățământ la piața muncii sunt doar câteva dintre problemele esențiale cu care se confruntă economia națională, arată Raportul de Analiză realizat de Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) împreună cu TNS România.

  BUCUREŞTI, 19 mai — Sputnik. Este al doilea an în care CCIR pune la dispoziția mediului de afaceri un amplu barometru asupra situației economiei reale.

  Conferința de presă în cadrul căreia s-a dat publicității Raportul de Analiză realizat de Camera de Comerț și Industrie a României a fost susținută de Președintele CCIR, Mihai Daraban, și de Directorul Executiv TNS România, Iulia Cornigeanu, se arată în comunicatul de presă al instituției.

  Studiul arată că 36% dintre companii se lovesc de problema plecării în străinătate a angajaților, iar 68% declară că personalul calificat a fost principala categorie afectată. Companiile afectate de acest fenomen sunt cele care își desfășoară activitatea în Regiunea Nord/Est a României.

  O altă problemă este concurența de pe piață (în creștere cu 8%), ceea ce înseamnă și existența unui număr mai mare de jucători, firmele cu capital românesc remarcând în mod deosebit impactul resimțit în fața concurenței multinaționalelor. De asemenea, România nu are un sistem de învățământ conectat la piața muncii, iar monopolul corporațiilor asupra învățământului dual nu este productiv.

  "Forța de muncă a devenit o problemă și ne apropiem de o criză. Lucrurile ar fi foarte simple dacă sistemul românesc de învățământ s-ar intersecta undeva cu economia reală. (…) Nu există această legătură între Ministerul Educației și mediul de afaceri. Modele sunt: învățământul dual, fie cel german sau austriac, și el funcționează cu rezultate spectaculoase. Acest lucru trebuie generalizat, extins la nivel național, nu trebuie să fie doar în mâna unor multinaționale care își permit să susțină acest învățământ dual", a declarat Președintele CCIR, Mihai Daraban.

  Potrivit Raportului, principalele măsuri economice care ar conduce la îmbunătățirea activității economice din România sunt reducerea fiscalității (49%), reducerea birocrației (14%), facilitarea obținerii de fonduri europene (9%) și reducerea TVA-ului/simplificarea procedurilor de returnare a TVA (9%).

  Barometrul a fost realizat pe un eșantion de 500 de firme de la nivelul întregii țări. 

  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei