06:26 21 Ianuarie 2018
Chişinău-4°C
În direct
  Iugoslavia

  NATO se scuză pentru bombardarea Iugoslaviei

  © AP Photo / Dimitri Messinis
  ROMÂNIA-MOLDOVA
  Sa primesc un link scurt
  20 0 0

  Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, a spus că regretă profund pierderea tuturor viețelor omenești în timpul campaniei de bombardare a NATO împotriva Republicii Federale Iugoslavia, pe care a descris-o ca pe o „tragedie", a transmis mass-media sârbă.

  În discursul său ținut în Budva, Muntenegru, după întrevederea sa cu prim-ministrul Muntenegrului, Milo Djukanovic, Jens Stoltenberg a exprimat condoleanțe tuturor familiilor și tuturor celor care și-au pierdut apropiații, a scris ziarul sârb Blic, citat de Sputnik International.

  NATO a „depus toate eforturile" pentru a preveni pierderea vieților inocente, a spus Stolenberg, adăugând că:

  „Din păcate, în acest caz concret nu am putut evita suferința civililor. Regret sincer acest lucru. Scopul operațiunii a fost în mod cert stabilirea păcii".

  „Scopul și obiectivul operațiunii aeriene NATO a mai fost de a proteja civilii și am reușit acest lucru", a accentuat Jens Stolenberg.

  Loviturile aeriene NATO asupra Republicii Federale Iugoslavia au durat 78 de zile și au sfârșit la 10 iunie 1999.

  Conform diferitor estimări, în atacuri au fost ucise între 1200 și 1500 de persoane. Aproape 13 mii de persoane au fost rănite. Distrugerile au fost estimate între 30 și 100 de miliarde de dolari.

  Liderii occidentali au justificat atacurile aeriene prin necesitatea de a pune capăt purificării etnice care se presupune că era realizată de către forțele sârbe din Kosovo.

  A mai fost prima dată când NATO a utilizat forța militară fără o aprobare din partea Consiliului de Securitate al ONU și împotriva unei națiuni suverane care nu a prezentat vreun pericol real pentru nici un membru al Alianței.

  Reguli de utilizareCOMENTARII  Știrile Zilei