23:57 16 Noiembrie 2019
În direct
 • EUR19.32
 • USD17.58
 • RUB0.27
 • RON4.05
 • UAH0.73
  Conferință de presă: lansarea panglicii Sfântul Ștefan.

  În Moldova a fost instituit un nou simbol patriotic: panglica Sfântul Ștefan

  © Sputnik / Rodion Proca
  ROMÂNIA-MOLDOVA
  Sa primesc un link scurt
  24 0 0

  Potrivit președintelui mișcării „Voievod” Nicolai Pascaru care este inițiatorul proiectului, panglica îi va uni pe toți locuitorii Moldovei și pe etnicii moldoveni din afara țării.

  CHIȘINĂU, 2 iul — Sputnik. Panglica Sfântul Ștefan este un nou proiect al mai multor organizații neguvernamentale din RM, care au elaborat acest simbol de dragul viitorului țării noastre și al unității tuturor cetățenilor ei, a declarat vineri Nicolai Pascaru, președintele Mișcării de Tineret „Voievod", în cadrul conferinței de presă care a avut loc la Sputnik Moldova.

  Potrivit lui Pascaru, unul dintre scopurile mișcării „Voievod", chiar de la începutul activității acesteia, a fost proslăvirea personalității lui Ștefan cel Mare și Sfânt și a rolului său în istoria țării noastre.

  Panglica Sfântul Ștefan reprezintă o fâșie de pânză roșie pe care este imprimat capul de zimbru — cel mai vechi simbol al Moldovei, precum și imaginea Sfântului Gheorghe în ipostaza de luptător care învinge balaurul.

  Ștefan cel Mare, sau Ștefan III, a fost unul dintre cai mai mari domnitori ai Principatului Moldovei. El a condus țara timp de 47 de ani. În toată această perioadă a luptat pentru independența Principatului Moldovei și în acest scop a dus o politică de consolidare a puterii centrale, reprimând opoziția boierilor. Marele domnitor a ținut piept celor mai puternici adversari  — Imperiul Otoman, Polonia, Ungaria. Datorită talentelor sale de conducător de oști, diplomat și om politic, Principatul Moldovei reușise nu doar să-și mențină independența, ci devenise o forță politică importantă în Europa de Est.  Știrile Zilei