17:00 21 Martie 2018
Chişinău+ 0°C
În direct
  The lobby of the CIA Headquarters building in McLean, Virginia

  Fost oficial american: CIA, implicată în puciul din Turcia

  © REUTERS/ Larry Downing
  ROMÂNIA-MOLDOVA
  Sa primesc un link scurt
  1711

  Șeful aparatului fostului secretar de Stat al SUA, Colin Powell, afirmă că CIA ar putea fi implicată în tentativa de lovitură de stat din Turcia.

  CHIȘINĂU, 20 iulie — Sputnik. Directorul CIA, John Brenan, a jucat "cu siguranță" un rol în tentativa de lovitură de stat din Turcia, consideră Lawrence Wilkerson, șeful aparatului fostului secretar de stat al SUA, Colin Powell.

  "Cred că John Brennan a știut cu siguranță despre ceea ce se întâmplă în Turcia și este clar că noi (SUA n.r.) am avut o implicare", a declarat Wilkerson agenției Sputnik News.

  "Fie am sfătuit pe canalele interne să se abțină de astfel de acțiuni, ceea ce se întâmplă uneori, fie, dimpotrivă, am contribuit intens la realizare, fie a fost ceva intermediar", a adăugat acesta.

  Wilkerson a notat că SUA utilizează de mai mulți ani loviturile de stat în calitate de mecanisme politice și militare de înlăturate a guvernelor problematice în acele state care sunt ostile SUA. În timpul președinției lui Ronald Reagan, sub conducerea CIA și directorului său William Casey au fost efectuate 58 de operațiuni secrete, afirmă Wilkerson.

  "Gândiți-vă pentru o clipă că ceea ce se întâmplă astăzi, copiii și nepoții voștri vor citi peste 25 de ani, exact așa cum oamenii citesc astăzi despre răsturnarea prim-ministrului Iranului Mohammed Mosaddeq în anul 1953. Oare nu vi se va părea că acest lucru se poate întâmpla la Caracas sau Kiev, exact așa cum se poate întâmpla și la Ankara, Damasc și Bagdad", a declarat acesta.

  În prezent, Wilkerson este profesor-emerit de Politici Publice și Guvernamentale la colegiul William and Mary, în statul Virginia, SUA.

  Reguli de utilizareCOMENTARII  Știrile Zilei