16:45 19 Martie 2018
Chişinău-6°C
În direct
  ZIKA

  Virusul ZIKA: cum se transmite și cum să ne păzim de infectare

  © Sputnik/ Игорь Зарембо
  ROMÂNIA-MOLDOVA
  Sa primesc un link scurt
  2111

  Virusul Zika se răspândeşte prin înţepăturile ţânţarilor, iar cea mai afectată regiune este America de Sud şi singura soluţie de evitare a infectării este să ne ferim de ţânţari.

  BUCUREŞTI, 22 iulie — Sputnik. Arborele dezvoltării acestui virus este bicefal, şi anume una din origini este continentul african, iar a doua origine este Asia, dar cea mai mare răspândire o are în ţările din America de Sud, scrie sfatulmedicului.ro.

  Se transmite prin înţepăturile ţânţarului, dar nu orice tip de ţânţar poate fi răspunzător de transmitere. Mai precis, Aedes aegypti, Aedes africanus, Aedes hensilii, Aedes vittatus, Aedes albopictus sunt principalii ţânţari care transmit virusul Zika. Problema e faptul că subspecia Aedes aegypti este larg răspândită pe tot globul, aproape în orice ţară.

  Odată ajuns în organismul unei femei gravide, virusul produce microcefalia noului-născut, fătul având riscul să devină un retard în gândire sau în activităţi psiho-somatice.

  Începând cu 2013 au fost constate cazuri izolate şi în statele europene, cum ar fi Germania. Pentru prevenirea infectării cu acest virus se recomandă limitarea călătoriilor în statele care au probleme serioase din cauza lui precum şi ferirea de muşcăturile ţânţarilor.

  Momentan nu există vaccin şi tratament împotriva virusului Zika. Cercetătorii spun că ar putea dura 2 sau 3 ani până la apariţia unui vaccin împotriva maladiei.

  Reguli de utilizareCOMENTARII  Știrile Zilei