21:07 21 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.19
 • USD17.77
 • RUB0.28
 • RON4.01
 • UAH0.73
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  2301

  Declaraţiile de vineri ale preşedintelui rus Vladimir Putin au inflamat spiritele la București, Ministerul Afacerilor Externe de la București precizând că sistemul antirachetă de la Deveselu nu încalcă prevederile Cartei ONU.

  BUCUREŞTI, 30 mai — Sputnik. Autoritățile române subliniază că amplasarea scutului antirachetă al SUA în România are doar caracter defensiv.

  Ministerul Afacerilor Externe a transmis un comunicat de presă prin care își exprimă surprinderea cu privire la poziția exprimată în 27 mai 2016, la Atena, de președintele Federației Ruse cu privire la sistemul de apărare antirachetă din România.

  "Această poziţie relevă o ignorare a situaţiei reale pe care atât România, cât şi Aliaţii săi au explicat-o în repetate rânduri în ceea ce priveşte caracterul pur defensiv al sistemului de apărare antirachetă. Ar putea fi, totodată, interpretată ca o ameninţare la adresa securităţii regionale", transmite MAE.

  Partea română reiterează faptul că prevederile Acordului bilateral dintre România şi SUA în domeniul apărării antirachetă reglementează cu stricteţe caracterul defensiv al sistemului de la Deveselu şi conformitatea acestuia cu prevederile Cartei ONU. Mai mult, acest sistem nu este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse sau a altui stat.

  Ministerul mai precizează că atitudinea Rusiei nu face decât să mențină o atmosferă tensionată ce contravine cu spiritul de deschidere manifestat de România şi Aliaţii săi pe tema apărării antirachetă.

  Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat, la conferinţa de presă comună cu prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras, că Rusia va fi nevoită să răspundă la amplasarea scutului antirachetă american în România.

  „Dar cel mai rău lucru constă în faptul că aceste instalaţii compacte pot fi echipate chiar şi acum cu sisteme de atac, rachete de atac. Iar raza acestora este de 2400 de kilometri. Iar înlocuirea unei rachete cu alta nu prezintă nici un efort. Este suficient pentru a softwareul. Nimeni nu va observa acest lucru. Nici românii nu vor observa", a menţionat preşedintele rus.

  Tagurile:
  Scutul antirachetă, Ministerul Afacerilor Externe, București, Deveselu, România, Rusia


  Știrile Zilei