17:00 28 Februarie 2020
În direct
 • EUR19.45
 • USD17.77
 • RUB0.27
 • RON4.04
 • UAH0.72
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  8422

  Bulgaria și Rusia intenționează să revină la proiectele energetice comune înghețate. În agenda discuțiilor bilaterale se află proiectul conductei de gaz South Stream și construcția centralei atomoelectrice Belene, transmite RIA Novosti.

  CHIȘINĂU, 8 aug — Sputnik. Bulgaria și Rusia ar putea să restabilească proiectele energetice înghețate, inclusiv „South Stream", a declarat prim-ministru bulgar Boiko Borisov.

  "Bulgaria și Rusia au convenit să înființeze grupuri de lucru pentru restabilirea proiectelor energetice rusești, inclusiv construcția conductei de gaz South Stream", îl citează agenția Bloomberg pe prim-ministrul bulgar.

  Printre alte proiecte care urmează să fie puse în discuție este și construcția centralei nucleare „Belene", blocată în anul 2009.

  Vineri, președintele Rusiei Vladimir Putin a purtat o discuție telefonică cu premierul bulgar. Politicienii au discutat relațiile bilaterale, punând accent pe realizarea unor proiecte comune în sfera energetică.

  În decembrie 2014, Rusia a anunțat că renunță la proiectul conductei South Stream, care urma să tranziteze teritoriul Bulgariei, Serbiei și Ungariei, în favoarea noului proiect — Turkish Stream. Ulterior, și acest proiect a fost înghețat în contextul răcirii relațiilor dintre Moscova și Ankara.

  Una din cauzele renunțării la proiectul South Stream a fost poziția Uniunii Europene: conform celui de-al treilea pachet energetic, unei și aceleiași companii i se interzice concomitent să producă și să transporte gaze naturale.

  Tematic

  România nu mai livrează gaz către Moldova
  Summit al Gazului şi Petrolului la Bucureşti. Ce porţi va deschide România?
  Piaţa regională a gazelor. Riscuri pentru RM. Condiţia Ucrainei
  Gazele ruseşti pentru România - mai ieftine decât cele autohtone
  Tagurile:
  Turkish Stream, South Stream, Conducta de gaz, Boris Boikov, Federația Rusă, Turcia


  Știrile Zilei