12:51 23 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.60
 • USD16.66
 • RUB0.22
 • RON4.03
 • UAH0.59
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  Referendumul pentru definirea căsătoriei (60)
  12252

  Duma de Stat a adoptat proiectul de lege care prevede eliminarea răspunderii penale pentru violența în familie

  CHIȘINĂU, 27 ian — Sputnik. Duma de Stat a adoptat în a treia lectură proiectul de lege cu privire la eliminarea răspunderii penale pentru provocarea leziunilor corporale membrilor familiei și rudele apropiate.

  Potrivit legii, provocarea leziunilor corporale rudelor apropiate va fi exclusă din șirul de fapte pedepsite penal, fiind trecute în categoria contravențiilor administrative.

  Această măsură a fost luată în scopul înlăturării unei redacții care permitea o interpretare ambiguă a Codului Penal, după ce în iulie 2016 au fost adoptate modificări prin care era prevăzută pedeapsa penală pentru aplicarea violenței în raport cu rudele apropiate.

  Societatea civilă a atras atenția că pedeapsa pentru violența în cadrul familiei devenise mai aspră decât în cazul violenței în raport cu persoanele străine, calificată drept contravenție administrativă. În acest fel, tragerea la răspundere contravențională sau penală pentru violență depindea de gradul de rudenie al persoanelor.

  În opinia autorul proiectului, Elena Mizulina, actuala redacție a Codului Penal este îndreptată împotriva instituției familiei.

  "O palmă la fund în familie se pedepsește cu 2 ani închisoare, iar persoana riscă să primească eticheta de criminal pentru toată viața, în timp ce pentru violența în stradă se aplică o amendă de 40 de mii de ruble. O astfel de situație este intolerabilă. Este necesar să modificăm Codul Penal și să înlăturăm aceste prevederi absurde", a declarat Mizulina, citată de RIA Novosti.

  Până în prezent, în legislația rusă violența în familie era pedepsită cu munca în folosul comunități, muncă de corecție, privațiune de libertate (până la doi ani), muncă forțată (până la doi ani) sau arest până la șase ani.

  Potrivit proiectului de lege, violența în familie va fi pedepsită contravențional în primul caz, iar în cazul recidivei — penal.

  Тема:
  Referendumul pentru definirea căsătoriei (60)
  Tagurile:
  codul penal, Violență, Familie, Elena Mizulina, Federația Rusă

  Știrile Zilei