02:08 22 Ianuarie 2018
Chişinău-3°C
În direct
  Vladimir Putin

  Putin: NATO încearcă permanent să atragă Rusia într-o confruntare

  © Sputnik/ Алексей Дружинин
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  11732

  NATO încearcă în mod constant să atragă Rusia într-o confruntare, a declarat joi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. El a adăugat că membrii Alianței continuă să se amestece în treburile interne ale Rusiei.

  BUCUREŞTI, 16 feb — Sputnik. Acuzațiile au fost făcute în cadrul unui discurs în care Vladimir Putin s-a adresat membrilor de rang înalt ai agenției ruseşti de informații FSB, potrivit rt.com.

  Președintele rus a mai spus că, în ultimii ani, situația referitoare la securitatea globală „nu s-a îmbunătățit, ci, dimpotrivă, multe dintre amenințările existente au devenit şi mai serioase".

  NATO şi „misiunea oficială a acesteia, anunţată recent, de a intimida Rusia" reprezintă o astfel de amenințare, a spus Putin.

  În Europa de Est a avut loc recent o desfășurare de trupe americane și armament greu. Astfel, optzeci și șapte de tancuri americane, 144 de vehicule de luptă Bradley și 3.500 de soldați au sosit în apropierea granițelor Rusiei, reprezentând o concentrare a NATO asupra căreia s-a convenit la summitul Alianței desfăşurat la Varșovia în iulie 2016.

  Deşi Kremlinul a criticat, în repetate rânduri, această concentrare, spunând că reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a Rusiei, NATO nu a renunţat la punerea în aplicare a politicii sale ostile față de Moscova de când Crimeea a votat masiv pentru alipirea de Rusia, într-un referendum care a avut loc după declanşarea crizei ucrainene.

  În timp ce Trump şi echipa sa au dat semnale că vor urmări o „dezgheţare" a relațiilor cu Moscova, șeful Alianței, Jens Stoltenberg, a declarat recent că orice dialog cu Rusia trebuie purtat de pe o poziție de putere şi că Alianța va continua să dezvolte sistemul antirachetă la granițele Rusiei.

  Tematic

  Putin ar fi deschis spre un parteneriat și cu alte țări, dar vrea garanții
  Reguli de utilizareCOMENTARII  Știrile Zilei