01:10 27 Mai 2019
În direct
 • EUR20.20
 • USD18.05
 • RUB0.28
 • RON4.24
 • UAH0.68
  Erupție vulcanică

  Imagini spectaculoase, dar şi alarmante: un vulcan a erupt dupa 250 de ani

  ИВиС ДВО РАН
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  54132

  Vulcanul Kambalny din Rusia care a erupt după 250 de ani a trezit uimirea cercetătorilor. Dar, în timp ce aceasta ar putea fi descrisă ca o minune științifică, vulcanul ar putea reprezenta o amenințare.

  BUCUREŞTI, 27 mart — Sputnik. Înregistrarea video în care se observă cum vulcanul aruncă cenuşă pana la o înălţime de 7.000 de metri este într-adevăr impresionantă, dar şi puţin înfricoșătoare.

  „Este de-a dreptul o surpriză pentru noi. Continuăm să monitorizăm vulcanul și vom analiza posibilele pericole pe măsură ce vom obţine informaţii", a declarat, pentru agenţia de știri TASS, Olga Girina, coordonatoarea echipei speciale care se ocupă cu măsurile de prevenire a pericolelor în urma erupţiei vulcanului Kamceatka, potrivit rt.com.

  Vulcanul a început să arunce cenuşă vineri seara, iar cenușa ar putea să acopere orașul Severo-Kurilsk, situat pe insula Paramushir.

  Experții consideră că amenințarea a trecut deja, deși încă a rămas valabil codul portocaliu pentru aviație.

  Vulcanul Kambalny este înalt de de 2156 de metri și este situat în sudul regiunii Kamchatka. Ultima dată când a erupt a fost în timpul domniei împărătesei Ecaterina cea Mare a Rusiei, în 1769.

  Peninsula Kamceatka are în jur de 300 de vulcani pe teritoriul ei, 29 dintre aceştia fiind activi. În decembrie, vulcanul Shiveluch — aflat în partea de nord a peninsulei — a erupt şi a aruncat cenușă până la o înălțime de 11.000 de metri deasupra nivelului mării.

  Tematic

  Un vulcan stins a fost reactivat la Buzău în urma cutremurelor
  Tagurile:
  vulcan, Kamceatka
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei