12:40 23 Iulie 2018
În direct
 • EUR19.44
 • USD16.69
 • RUB0.26
 • RON4.18
 • UAH0.63
  Putin

  Putin dezvăluie cea mai mare greșeală de care au profitat americanii

  © Sputnik / Алексей Никольский
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  1527100

  Un interviu în exclusivitate, în care președintele Federației Ruse dezvăluie date necunoscute publicului, dar punctează și o eroare fundamentală a relației cu NATO.

  BUCUREȘTI, 13 iun — Sputnik. Într-u excepțional interviu acordat unui dintre cei mai mari regizori ai lumii, Oliver Stone ("Platoon"), președintele rus Vlamdir Putin recunoaște că greșeala majoră în relația cu SUA a fost făcută de ultimul președinte al URSS, Mihai Gorbacicov: "Acordul privind extinderea NATO către est trebuia pus pe hârtie", a declarat Vladimir Putin în interviul menționat, transmite Sputnik.

  În opinia lui Putin, Mihail Gorbaciov, a comis o gravă eroare abținându-se să pună pe hârtie acordul privind interzicerea extinderii NATO către est.

  "Atunci când se negocia reunificarea Germaniei și retragerea trupelor sovietice din Europa de est, responsabilii americani și secretarul general al NATO au afirmat că URSS poate fi sigură că frontiera de este a NATO nu va avansa dincolo de granița de est a fostei RDG — dar acest angajament nu a fost pus niciodată pe hârtie", a amintit Putin angajamentul occidentului, dar și contextul.

  "A fost o eroare din partea lui Gorbaciov", recunoaște Putin. "În politică, trebuie să stabilești totul și să pui pe hârtie, chiar dacă până și acordurile scrise nu sunt uneori respectate. În cazul de față, Gorbaciov nu a făcut decât să dezbată — și a decis că înțelegerea era un fapt îndeplinit, ceea ce nu corespundea realității", a spus Putin, zâmbind condescendent.

  Iar ideea e simplă, consideră Putin — țările NATO nu și-ar putea niciodată imagina ca Rusia să aibă ultimul cuvânt, și mai ales în interiorul Alianței. În acest sens, el a dezvăluit un episod necunoscut publicului:

  "Îmi aduc aminte de una dintre ultimele întâlniri cu președintele Clinton, când era încă în funcție. Venise atunci la Moscova și, în timpul unei discuții, i-am pus o întrebare — ce ar fi dacă am a examina posibilitatea ca Rusia să se alăture NATO? Mi-a răspuns — "Ei bine, eu nu sunt împotrivă"", a spus Putin, care a menționat și că, la auzul acestor cuvinte, delegația americană a "devenit extrem de nervoasă".

  "Înțelegeți de ce partenerii noștri au devenit nervoși?", întreabă Putin, oarecum retoric. "Pentru că Rusia, intrând în NATO, ar fi putut întotdeauna să aibă un cuvânt de spus, punctul său de vedere. Noi nu am fi permis să fim manipulați, dar partenerii noștri americani n-au suportat o singură clipă această idee", a explicat președintele rus.

  Ca o concluzie a momentelor de excepție de la începutul anilor ´90: "Imediat după dezintegrarea URSS și după schimbările politice de la noi, deschiderea noastră către parteneri, aici includ și SUA, era atât de mare că se referea până și la capacitățile noastre nucleare. Aproape că nu mai aveam secrete", a declarat Putin.

  O mărturie șocantă, mai ales pentru a înțelege ce moment excepțional s-a pierdut, un moment în care tensiunile majore ale lumii puteau fi anulate, iar eforturile conjugate ale celor două superputeri puteau crea o lume mai bună. S-a preferat însă extinderea, unipolaritatea — iar ca rezultat vedem azi o nouă cursă a înarmării, tensiuni multiple în creștere exponențială și terorism generalizat.

  Tematic

  Ultima oră: Vladimir Putin, răspuns așteptat de fanii din întreaga lume
  (VIDEO) Cum arată Vila lui Putin
  Putin a explicat ce ar face dacă ar ajunge în duș cu un gay
  Vladimir Putin îl simpatizează pe John McCain
  Mesajul lui Vladimir Putin pentru România. Se rupe echilibrul geostrategic
  Tagurile:
  greșeală, americani, NATO, Vladimir Putin, Federatia Rusa
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei