22:54 13 Aprilie 2021
În direct
 • EUR21.32
 • USD17.90
 • RUB0.23
 • RON4.33
 • UAH0.64
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  24654

  Curtea Europeană a Drepturilor Omului a recunoscut drept discriminatoriu legea care interzice propaganda relațiilor homosexuale printre minori

  BUCUREȘTI, 20 iun — Sputnik. Curtea Europeană pentru Drepturilor Omului (CEDO) a calificat drept discriminatoriul legislația rusă care interzice propaganda relațiilor homosexuale printre minori, anunță RIA Novosti.

  "În dosarul Baev și alții împotriva Rusiei, CEDO a decis cu șase voturi pentru și unul contra a stabilit că a fost încălcat articolul 10 (Libertatea de exprimare) a Convenției Europene pentru Drepturile Omului și articolul 14 (Interzicerea discriminării)", se menționează în decizia instanței europene.

  Instanța a recunoscut că în pofida faptului că legea este îndreptată spre apărarea drepturilor minorilor, limitele acestor legi nu au fost clar definite, fiind aplicate voluntarist".

  Plângerea la CEDO a fost semnată de trei activiști LGBT din Rusia: Nikolai Baev, Nikolai Alexeev și Alexei Kiseliov. Potrivit deciziei instanței, autoritățile ruse trebuie să-i achite lui Baev opt mii de euro, lui Alexeev — 20 mii de euro, iar lui Kiseliov — 15 mii de euro pentru compensarea daunelor morale.

  Moscova a negat în mai multe rânduri caracterul discriminatoriu al legii cu privire la propaganda gay printre minori. Președintele Curții Constituționale din Rusia, Valerii Zorkin, a explicat că sensul juridic al legii constă în determinarea termenului de comportament homosexual drept un comportament deviant.

  La rândul său, ministerul Justiției din Rusia consideră legea care interzice propaganda gay printre minori nu contravine legislației internaționale.

  "Ministerul Justiției își exprimă dezacordul cu concluziile finale ale CEDO cu privire la o pretinsă încălcare a Convenției Europene pentru Drepturile Omului, reieșind din faptul că un șir de legi regionale cu privire la interzicerea propagandei relațiilor sexuale netradiționale printre minori nu contravin practicii internaționale și sunt îndreptate exclusiv spre apărarea moralității și sănătății copiilor", se spune într-o declarație a Ministerului Justiției.

  Legea cu privire la interzicerea propagandei relațiilor sexuale netradiționale printer minori, inclusive prin intermediul presei, internet, publicitate a fost adoptată anul trecut în Rusia. Încălcarea legislației este sancționată cu până la un milion de ruble.

  Tagurile:
  Propaganda gay, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, CEDO, LGBT, Homosexuali, Rusia

  Știrile Zilei