19:21 23 Octombrie 2018
În direct
 • EUR19.59
 • USD17.03
 • RUB0.26
 • RON4.20
 • UAH0.61
  Kremlinul

  Moscova pregătește un "răspuns dur" pentru SUA

  © Sputnik / Наталья Селиверстова
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  30940

  Moscova lucrează la măsuri de răspuns după ce SUA au închis mai multe proprietăți diplomatice și au expulzat 35 de diplomați ruși, a declarat ministrul de Externe, Serghei Lavrov.

  BUCUREȘTI, 12 iul — Sputnik. Este o rușine pentru o țară atât de mare ca Statele Unite, care promovează dreptul internațional, să mențină situația în tensiune, a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, informează RT.

  "Această situație este scandaloasă. Este o rușine pentru o țară atât de mare ca SUA, care promovează dreptul internațional, să lase situația în suspensie!, a declarat Lavrov.

  Pereții Kremlinului, Moscova
  © Sputnik / Наталья Селиверстова

  Mai mult proprietăți diplomatice ruse au fost confiscate de statul american în decembrie 2016 de către administrația Obama.

  Această problemă creează daune maxime relațiilor SUA-Rusia și pune într-o poziție dificilă noua administrație Trump.

  Administrația Obama a declarat că a luat măsuri împotriva Rusiei ca răspuns la presupusa ingerință în alegerile prezidențiale din SUA.

  Lavrov a mai spus că Moscova lucrează acum la măsuri reciproce, dar a refuzat să furnizeze detalii.

  "Ne gândim acum la niște pași specifici", a declarat ministrul de externe jurnaliștilor, spunând că nu crede că acești pași ar trebui discutați în mod public în acest moment.

  El a menționat totuși că Moscova va căuta dreptate și va cere respectarea normelor internaționale privind proprietatea diplomatică.

  Problema proprietăților confiscate a fost ridicată în timpul discuțiilor purtate de președintele rus Vladimir Putin cu omologul său american Donald Trump la Summitul G20 de la Hamburg, Germania. Cu toate acestea, se pare că SUA nu intenționează să restituie proprietatea diplomatică.

  "Există un acord preliminar privind o întâlnire între ministrul adjunct de externe rus Serghei Ryabkov și subsecretarul de stat american pentru afaceri politice Thomas Shannon din Sankt Petersburg. Dacă părțile nu reușesc să găsească un compromis [în timpul acestei întâlniri], va trebui să recurgem la măsuri [reciproce]", a declarat un oficial al Ministerului de Externe.

  Între timp, Ryabkov a declarat reporterilor că cu cât întârzierea SUA este mai lungă, cu atât este mai probabil ca Moscova să lanseze un "răspuns dur".

  Astfel, Rusia intenționează să expulzeze circa 30 de diplomați americani și să profite de proprietățile diplomatice americane din Rusia.

  O altă sursă din Ministerul de Externe a declarat că ar putea fi reținută o reședință de vară a personalului ambasadei americane din nord-vestul Moscovei, precum și un depozit din capitala rusă.

  Reședința ambasadorului SUA, Spaso House, și școala de ambasadă din Sankt-Petersburg ar putea fi totuși neafectate.

  "În șase luni, Trump nu a putut rezolva problema sau nu a considerat că este adecvat să o soluționeze. Acum trebuie să trasăm linia și să luăm măsuri după faptă și răsplată", a declarat pentru Izvestia vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Externe al Consiliului Federației Ruse, Andrey Klimov.

  Klimov a mai spus că răspunsul "nu ar demonstra atitudinea negativă a Rusiei față de SUA", ci reamintirea că trebuie respectată legia internațională a etichetei diplomatice și a protocolului în relațiile cu Rusia.

  Pe 29 decembrie 2016, Statele Unite au expulzat 35 de diplomați ruși și au negat accesul personalului diplomatic rus la proprietățile din New York și Maryland. Proprietățile diplomatice New York și Maryland aveau imunitate diplomatică și astfel SUA au încălcat Convenția de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice.

  Tagurile:
  Moscova, SUA
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei