15:48 21 Octombrie 2019
În direct
 • EUR19.37
 • USD17.40
 • RUB0.27
 • RON4.07
 • UAH0.69
  Agenția Mondială Antidoping

  Acuzații false de dopaj: circa o sută de sportivi ruși au fost reabilitați

  © AFP 2019 / Marc BRAIBANT
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  6320

  Agenția Mondială Antidoping (WADA) a încetat urmărirea în cazul a circa o sută de atleți ruși: așa și nu au fost prezentate dovezi că aceștia s-au dopat.

  CHIȘINĂU, 14 sept — Sputnik. Agenția Mondială Antidoping (WADA) a anulat suspectarea a 95 de sportivi ruși, ale căror nume sunt menționate în raportul lui Richard McLaren, șef al comisiei independente WADA. Agenția nu a găsit nici o dovadă convingătoare a încălcării de către acești atleți a regulilor antidoping, scrie Sputnik Estonia.

  Raportul comisiei independente conduse de Richard McLaren consacrat problemelor legate de aplicarea dopingului în sportul rusesc a fost publicat în două părți în vara și iarna anului 2016. Potrivit concluziilor raportului, au fost excluși din competiții sportivi ruși și federații ruse din diferite diferite genuri de sport.

  Selecționata Rusiei la atletică ușoară a fost nevoită în întregime, cu excepția Dariei Klișina (sărituri în lungime), să părăsească Olimpiada de Vară de la Rio de Janeiro. Rusia a fost lipsită de dreptul de a organiza campionate mondiale.

  Cu un an mai devreme Agenția Antidoping din Rusia (РУСАДА) fusese înlăturată de la efectuarea controlului asupra testelor de dopaj.

  Rusia a contestat mai multe afirmații conținute în raportul lui McLaren, menționând insuficiența de date și netemeinicia unui șir de învinuiri.
  Ulterior WADA a explicat lipsa de probe suficiente din raportul lui McLaren privind vinovăția sportivilor ruși prin utilizarea multor probe în laboratorul de la Moscova.

  Maria Sharapova
  © Sputnik / Антон Денисов

  Pe 1 martie anul curent președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că autoritățile țării trebuie să recunoască că sistemul precedent de control asupra dopajului nu a funcționat și și-a exprimat speranța că în Rusia niciodată nu a existat, nu există și nici nu va exista o susținere a dopingului din partea statului.

  La începutul lunii septembrie șeful Comisiei neguvernamentale antidoping, Vitali Smirnov, a comunicat că președintele comisiei WADA, Richard McLaren, a anulat învinuirile aduse Rusiei privind susținerea de către stat a utilizării de către sportivii ruși a drogurilor. Potrivit lui Peskov, purtătorul de cuvânt al

  Președintelui Federației Ruse, dacă acest lucru corespunde realității, Kremlinul salută decizia WADA.

  Tagurile:
  dopaj, Ruși, Sportivi


  Știrile Zilei