02:43 13 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.52
 • USD17.69
 • RUB0.25
 • RON4.37
 • UAH0.65
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  Industria militară rusă (161)
  127150

  Rusia a început să depășească SUA în domeniul dronelor și roboților militari, scrie expertul publicației Defence One

  BUCUREȘTI, 29 ian — Sputnik. Rusia a început să depășească SUA în domeniul sistemelor de luptă fără pilot, afirmă într-un articol expertului american Samuel Bendett, publicat pe Defence One.

  Potrivit autorului, Moscova produce drone de spionaj atât sub licență proprie („Eleron"), cât și sub licență străină ("Zastava", „Forpost"). Acestea sunt mai mici, mai simple în exploatare și mai ieftine decât modelele americane asemănătoare, iată de ce pot fi utilizate fără frică de a le pierde, scrie expertul.

  În afară de aceasta, Rusia a început să depășească SUA în domeniul dronelor de atac — vara a fost prezentat modelul dronei „Orion" cu o durată lungă de zbor, iar în 2020 armata rusă va fi dotată cu drone "MiG" și „Suhoi". Ministerul rus al Apărării planifică crearea unor "roiuri de drone" cu inteligență artificială, a subliniat Bendett.

  Vorbind de sistemele terestre, autorul articolului menționează că Moscova utilizează deja destul de activ roboți pentru spionaj și operațiuni de dezamorsare. Astfel, în Siria a fost utilizat cu succes „Uran-6", „Skarabei" și „Sfera". În afară de aceasta, în perioada următoare, în dotarea armatei vor intra roboții grei — „Uran-9", „Vihr" precum și medii — „Nerehta", „Platforma-M", a adăugat expertul.

  Între timp, scrie Bendett, SUA sunt ezitante și planifică doar dezvoltarea roboților tereștri. Expertul consideră că această ezitare este determinată de îndoielile conducerii forțelor armate americane asupra aspectului etic al utilizării mașinilor capabile să omoare.

  În articol se menționează că totuși tehnologiile ruse mai rămân în urmă celor occidentale în astfel de direcții precum mijloace de comunicare, microelectronică și sisteme de control. Cu toate acestea, Rusia diminuează foarte rapid această distanță, îndeosebi în domeniul sistemelor autonome, iar conducerea militară a SUA ar fi timpul să ia în considerație acest fapt, concluzionează expertul.

  Тема:
  Industria militară rusă (161)

  Tematic

  Rachete hipersonice și roboți: Rusia este pregătită să impună supremația navală
  Drona de buzunar sau „libelula-spion". Noul proiect al Rusiei
  Animalele de companie-robot au intrat în vânzare (VIDEO)
  Robotul-chirurg: în 2018, cancerul va fi tratat de un robot creat în Rusia
  Robotul umanoid "Fedor" învață să tragă folosind ambele brațe
  (VIDEO) Robotul care poate scrie o simfonie
  Explozie la New Jersey, în timp ce bomba era examinată de un robot
  Tagurile:
  drone, armată, Roboți, Samuel Bendett, Rusia, SUA

  Știrile Zilei