10:52 06 Decembrie 2019
În direct
 • EUR19.39
 • USD17.48
 • RUB0.27
 • RON4.06
 • UAH0.73
  Serghei-Lavrov

  Lavrov: UE se extinde în baza ultimatumurilor

  © Sputnik / Алексей Никольский
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  20451

  UE își extinde influența în baza ultimatumurilor, ceea ce contribuie la sporirea tensiunilor în Europa, a declarat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.

  BUCUREȘTI, 19 feb — Sputnik. UE își extinde influența în baza ultimatumurilor: sau cu Europa, sau cu Rusia, a declarat ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov.

  Serghei Lavrov la Conferința de Securitate din Munchen
  © Sputnik / Виталий Белоусов

  "În ceea ce privește cerințele înaintate de Uniunea Europeană (față de Serbia n.r.) de recunoaștere a Kosovo, am putea spune următoarele: UE cere oricărui stat-candidat să se alăture politicii externe de apărare a Uniunii Europene, aici se conduce de aceeași filosofie și mentalitate care contribuie la tensionarea situației în Europa și de care s-au lăsat conduși cei care au extins NATO și au pus țările Europei și Ucraina în fața unei alegeri: fie sunteți cu Occidentul, fie cu Rusia. E o practică foarte vicioasă", a spus ministrul într-un interviu oferit agenției sârbe BETA.

  "Regret că Uniunea Europeană, în dorința de a-și extinde influența, urmează această logică, exprimată în programul Parteneriatul Estic, formulat acum câțiva ani de UE pentru șase state post-sovietice. În pofida negării acestui fapt, în practică, acest program este realizat în baza ultimatumului: fie cu Rusa, fie cu Europa. Cu regret, colegii noștri de la Bruxelles continuă să gândească în același mod. Am prefera să revenim la acea concepție care a fost anunțată de mai multe ori la Bruxelles și alte capitale europene", a spus Lavrov.

  Programul Parteneriatului Est al UE presupune o sporire esențială a nivelului de interacțiune politică, o integrare aprofundată a fostelor republici sovietice în economia UE și majorarea volumului de asistență financiară.

  Lavrov a amintit că la vremea sa, Charles de Gaulle a propus în Franța concepția unei Europe Unite, de la Atlantic până la Ural, iar acum Rusia vorbește despre o Europă de la Lisabona la Vladivostok.

  "Recent, odată în plus a fost confirmată actualitatea acestei filosofii. Din câte cunosc, în urma negocierilor între partidele din Germania, în programul viitorului guvern de coaliție a fost inclus un punct legat de necesitatea promovării ideii creării unui spațiul economic comun, de la Atlantic până la Oceanul Pacific. În acest context, aș aminti de lansarea unor contacte, deocamdată timide, între Comisia Europeană și Comisia Economică Eurasiatică, pe care în trecut echipa de la Bruxelles a încercat să le evite. Această tendință, în opinia mea, este cea mai durabilă și de perspectivă", a spus ministrul.

  Tematic

  Sigmar Gabriel: nimeni să nu încerce divizarea UE
  Ambasador al UE: situaţia riscă să devină mai gravă decât în perioada Războiului Rece
  Jumătate dintre germani, nemulțumiți de direcţia în care merge UE
  Senator rus: NATO și UE contribuie la divizarea Europei
  Dependenți de UE, importăm cu 13 mld. euro mai mult decât exportăm
  Marea Britanie: Ieșind din UE, vom abandona și Uniunea vamală
  Speriați de UE, cheltuim bani pentru aerul patriei
  Ameninţare mai mare la adresa UE decât Brexit: Ce se întâmplă în Europa de Est
  UE lansează o nouă operațiune de prevenire a migrației
  Lavrov: “amenințarea rusească” este un mit irațional
  Medvedev, Lavrov, Shoigu și Peskov, în lista persoanelor sub sancțiuni SUA
  Lavrov le răspune celor interesați să afle ”detalii despre boala lui”
  Lavrov: SUA vede în Rusia și China un pericol? Ne pare rău, de fapt, dar...
  Lavrov a fost întrebat dacă regretă victoria lui Trump
  Lavrov, despre principalul "debil" al politicii mondiale și despre tenul feței
  Lavrov: isteria rusofobă din SUA ia forme tot mai paranoice
  Tagurile:
  Comisia Economică Eurasiatică, Europa de la Lisabona la Vladivostok, parteneriatul estic, ministrul afacerilor externe, Comisia Europeană, Interviu, Ultimatum, NATO, Serghei Lavrov, Bruxelles, Uniunea Europeană, Rusia, Serbia


  Știrile Zilei