06:52 25 Septembrie 2020
În direct
 • EUR19.53
 • USD16.77
 • RUB0.22
 • RON4.01
 • UAH0.59
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  Războiul din Siria. Tensiunile din provincia Idlib (509)
  16220

  Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a abordat segmentul de nivel înalt la cea de-a 37-a Sesiune a Consiliului pentru Drepturile Omului din Geneva, Elveția.

  BUCUREȘTI, 28 feb — Sputnik. Unii membri ai Consiliului ONU pentru Drepturile Omului nu sunt dispuși să condamne terorismul internațional sub pretextul menținerii libertății de exprimare, a declarat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, adăugând că comunitatea internațională nu ar trebui să împartă teroriștii în "cei buni și cei răi".

  "Reticența vădită a unor membri ai Consiliului de a condamna fără echivoc terorismul internațional în toate formele și manifestările sale sub pretextul de a susține libertatea de exprimare este frapantă. Considerăm că este inacceptabil să divizăm teroriștii în" buni "și" răi ", în special  când se face în funcție de obiectivele proclamate sau sursele de finanțare ale extremiștilor", a spus Lavrov.

  Ministrul a adăugat că Rusia va continua să lupte împotriva unor astfel de standarde duble.

  "Rusia continuă să lupte împotriva acestei practici vicioase a standardelor duble și sprijină armata siriană în acțiunea de distrugere a terorismului", a adăugat Lavrov.

  Moscova solicită desfășurarea urgentă a unei misiuni a Națiunilor Unite sau a Comitetului Internațional al Crucii Roșii pentru a evalua situația din Raqqa din Siria.

  "Este, de asemenea, necesar să expediem urgent o misiune comună de evaluare a ONU-ICRC la Raqqa, care a fost bombardată și a lăsată în voia soarții de către coaliție, cu câmpuri minate și infrastructura complet devastată", a spus Lavrov.

  Luni, ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, a declarat că Rusia propune crearea unei comisii internaționale umanitare conduse de ONU pentru a evalua situația din Raqqa.

  Despre escaladarea în Ghouta de Est

  Vorbind despre situația din Siria, șeful Ministerului rus de Externe a spus că militanții din Ghouta de Est din Siria împiedică furnizarea de ajutor umanitar în zonă, precum și evacuarea civililor prin continuarea bombardării Damascului.

  "Populația Siriei se confruntă astăzi cu o criză umanitară directă. Rezoluția 2401 a Consiliului de Securitate al ONU a stabilit un cadru pentru toate părțile să convină asupra condițiilor pentru a atenua situația civilă a întregului teritoriu al țării, iar Rusia împreună cu guvernul sirian au anunțat deja înființarea coridoarelor umanitare în Ghouta de Est. Acum este momentul să acționăm pentru militanții înrădăcinați acolo, care continuă să bombardeze Damascul, blocând livrările de ajutor și evacuarea celor care doresc să plece, precum și pentru sponsorii lor", a spus Lavrov.

  Lavrov a mai menționat că Rusia a cerut coaliției internaționale conduse de SUA să asigure accesul umanitar în zonele din Siria aflate sub controlul său, inclusiv în tabăra de refugiați Rukban și în zona din jurul al-Tanf.

  "Facem apel la membrii așa-numitei coaliții americane să asigure același acces umanitar în zonele din Siria aflate sub controlul lor, inclusiv la tabăra de refugiați Rukban și pe întreg teritoriul din jurul al-Tanf", a declarat Lavrov la cea de-a 37-a sesiune a Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.

  Situația din Ghouta de Est a escaladat după ce forțele guvernamentale siriene au lansat o operațiune pe 18 februarie, numită "Damascus Steel", în încercarea de a elimina regiunea de militanți. Potrivit armatei ruse, grupurile teroriste din regiune luptă intenționat pentru a escalada situația din Ghouta de Est, împiedicând civilii să părăsească zona și provocând lupte de răzbunare împotriva guvernului sirian.

  Тема:
  Războiul din Siria. Tensiunile din provincia Idlib (509)

  Tematic

  Moscova denunţă "ambiţiile de ocupaţie" ale SUA în Siria
  Lavrov: armistițiul din Siria nu trebuie să vizeze ISIS și Frontul al-Nusra
  Escaladare în Siria? Forțele aliate Damascului pot intra în Afrin ”în câteva ore”
  Erdogan amenință trupele americane din Siria cu „o palmă otomană”
  Kremlin: Nu dați crezare știrilor despre ”sute de ruși morți în Siria”
  Tagurile:
  militanți, Drepturile omului, Teroriști, Război, Consiliul de Securitate al ONU, Serghei Lavrov, Rusia, Siria

  Știrile Zilei