02:37 15 Noiembrie 2018
În direct
 • EUR19.23
 • USD17.06
 • RUB0.25
 • RON4.13
 • UAH0.61
  Focoasa nucleară

  SUA instruiește țările europene să utilizeze armele nucleare împotriva Rusiei

  © Sputnik / Mihail Mokrushin
  Rusia
  Sa primesc un link scurt
  27502

  Moscova critică noua doctrină nucleară americană, precum și instruirea de către SUA a statelor non-nucleare în ceea ce privește utilizarea a armelor de distrugere în masă

  BUCUREȘTI, 28 feb — Sputnik. Moscova este îngrijorată de noua strategie nucleară a SUA care presupune sporirea rolului armelor nucleare, inclusiv prin crearea și desfășurarea a rachetelor cu încărcătură "de o putere redusă", a declarat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, în cadrul unei sesiuni de miercuri a conferinței ONU privind dezarmarea de la Geneva.

  De asemenea, potrivit șefului diplomației ruse, SUA desfășoară programe prin care puterile non-nucleare sunt instruite în ceea ce privește utilizarea armelor nucleare tactice americane, ceea ce contravine tratatului de neproliferare nucleară.

  Lavrov a criticat desfășurarea de către SUA a unor arme tactice nucleare pe teritoriul european, precum și implicarea statelor nenucleare în programele de instruire.

  "Toți ar trebui să înțeleagă că militarii americani pregătesc militarii statelor europene să folosească arme nucleare tactice împotriva Rusiei", a subliniat el.

  Anterior, Pentagonul a făcut public doctrina nucleară a SUA. Ministerul american al Apărării au anunțat că eforturile SUA vor fi îndreptate spre producerea unor arme nucleare de putere scăzută. În afară de aceasta, în doctrină se spune că SUA va continua să aloce resurse financiare pentru modernizarea forțelor nucleare și pentru dezvoltarea elementelor triadei nucleare (rachete intercontinentale, submarine strategice și bombardiere).

  SUA au declarat că se pronunță pentru reducerea armelor nucleare, însă au supus criticii propunerea ONU de interzicerea totală a unor astfel de arme, considerând că acest lucru nu corespunde cu realitățile existente. Pentagonul declară că SUA nu intenționează să coboare pragul de aplicare a armelor nucleare, iar scopul principal rămâne descurajarea unor "atacuri strategice" nucleare și non-nucleare.

  Tematic

  Risc de „terorism catastrofal” - bombele nucleare americane staţionate în Europa
  Rusia: rachete antibalistice pentru protejarea Moscovei de arme nucleare-VIDEO
  Rusia ar putea reacționa operativ la amenințarea nucleară NATO din Europa de Est
  Moscova, dezamăgită de conținutul noii Doctrine Nucleare a SUA
  SUA și-au modernizat cea mai puternică bombă non-nucleară
  Tagurile:
  arme nucleare, ONU, Serghei Lavrov, Geneva, Rusia, SUA
  Reguli de utilizareCOMENTARII


  Știrile Zilei